Door Aleida Berghorst op 1 september 2015

PvdA Statenfractie ongerust over sluiting Rechtbank Maastricht.

De week waarin de Limburgse arbeidsmarkt met een totaal verlies van 800 banen bij DSM, Imtech en Solland Solar toch al rake klappen kreeg, werd op donderdag 27 augustus 2015 afgesloten met het bericht dat de Raad voor de Rechtspraak zeven rechtbanken in het land gaat sluiten. De rechtbanken in Roermond en Maastricht werden in de plannen genoemd. Inmiddels is duidelijk dat de Rechtbank in Maastricht een bijlocatie zal worden waar slechts een beperkte selectie zaken gedaan zal worden. De PvdA Statenfractie maakt zich ernstige zorgen over deze ontwikkeling en stelt daarom schriftelijke vragen.

De PvdA Statenfractie vreest dat de reorganisatie van de twee rechtbanken ten koste zal gaan van de werkgelegenheid in een sector waar de banen toch al niet voor het oprapen liggen en al helemaal niet in Limburg. Ook bedrijven die producten of diensten leveren aan de rechtbank kunnen gevolgen ondervinden van de reorganisatie bij een grote klant. De vraag is of door de Raad voor de Rechtspraak onderzoek is gedaan naar de gevolgen van de reorganisatie voor de werkgelegenheid en of de Provincie betrokken is bij dit onderzoek.

Om zoveel mogelijk werkgelegenheid te behouden moeten krimpregio’s als Limburg bij het sluiten van overheidsinstanties juist ontzien worden. Dat is de beleidslijn die door het Kabinet is uitgezet. De keuze om bij de Limburgse rechtbank te reorganiseren is daarom onbegrijpelijk.

Niet alleen het verlies aan werkgelegenheid maakt het reorganiseren van de rechtbank onwenselijk. De PvdA Statenfractie is van mening dat goede rechtspraak dichtbij en toegankelijk moet zijn. Het verplaatsen van een deel van de zaken naar Roermond of misschien wel naar andere locaties toornt juist aan die zo belangrijke toegankelijkheid.

Samen met onze PvdA collega’s in de Tweede Kamer en in de plaatselijke Gemeenteraad gaat de Statenfractie zich inzetten om twee volwaardige rechtbanken voor Limburg te behouden.

Schriftelijke vragen Sluiting rechtbank

Aleida Berghorst

Aleida Berghorst

Woonplaats: Sittard Lid sinds: 2003 Waarom PvdA? Mijn interesse in de PvdA is gewekt toen ik 18 was, toen ik nog (net) op de middelbare school zat. Bert Koenders zat net in de Tweede Kamer en kwam bij ons op school een gastles verzorgen. Ik vond het razend interessant en toen ik ging studeren in Nijmegen besloot

Meer over Aleida Berghorst