Statenlid

Aleida Berghorst

Mobiliteit en Duurzaamheid

Woonplaats: Sittard
Lid sinds: 2003

Waarom PvdA?

Mijn interesse in de PvdA is gewekt toen ik 18 was, toen ik nog (net) op de middelbare school zat. Bert Koenders zat net in de Tweede Kamer en kwam bij ons op school een gastles verzorgen. Ik vond het razend interessant en toen ik ging studeren in Nijmegen besloot ik lid te worden.

Als kind groeide ik op in de bijstand. Mijn moeder heeft enorm haar best gedaan om ervoor te zorgen dat mijn zusje, broertje en ik niets tekort kwamen, maar een vetpot was het zeker niet. Ik ging rechten studeren in Nijmegen, omdat ik wilde opkomen voor mensen die dat niet voor zichzelf konden doen. Werkte in de thuiszorg om mijn studie te financieren en deed vrijwilligerswerk bij de Rechtswinkel in Venlo.

Ik heb toen geleerd dat een goed leven in Nederland niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Dat sommige mensen heel hard moeten knokken om hun hoofd boven water te houden en dat er mensen zijn die het gewoon niet in hun eentje redden. Voor die mensen wil ik opstaan en daarom ben ik actief geworden in de politiek. Ik heb er geen dag spijt van gehad. De PvdA is een soort tweede familie geworden.

Waar ben je het meest trots op de afgelopen jaren?

Het meest trots ben ik op mijn initiatiefvoorstel Burgertop Limburg. Te vaak worden burgers niet, niet goed of te laat betrokken bij besluiten van de provincie die soms enorme impact hebben op hun dagelijks leven. Ik denk dat mensen mee moeten kunnen praten over de beslissingen die wij in Limburg nemen. Niet achteraf, als de pijnlijke maatregel al door GS is voorgesteld, maar vooraf. Zo creeer je draagvlak voor beleid, betrokkenheid bij Limburg en vertrouwen in het bestuur en de politiek. De Burgertop Limburg vindt plaats op 26 november 2018 in de stadions van VVV Venlo, Fortuna Sittard en Roda JC.

Ook op het OV dat we in Limburg hebben ben ik trots. We hebben een OV-concessie hebben die we zó kunnen inrichten dat wij in de basis goed en toegankelijk OV kunnen aanbieden aan heel veel Limburgers. Maar toch, voor sommige reizigers is het OV in Limburg nog niet goed genoeg en de arbeidsomstandigheden van het personeel van Arriva laat ook te wensen over. Voor die mensen ga ik de barricades op!

Wat heeft de komende tijd je aandacht?

Op dit moment ben ik bezig om ervoor te zorgen dat zwemmen in de ENCI groeve in Maastricht ook in de toekomst mogelijk blijft. Bij het maken van het Plan van Transformatie is dat de belofte die aan de inwoners van Maastricht is gedaan. Een zwemplas van enkele meters diep. Dat er na de iets te succesvolle openstelling van vorig jaar maatregelen moeten worden genomen om overlast te beperken en veiligheid te garanderen, dat staat buiten kijf. Maar dat kan ook zonder dat je de beloofde zwemplas omtovert tot een pierenbadje van 30 a 40 cm diep. Afspraak is afspraak.

Voor de zomer heb ik mijn best gedaan om het aanpakken van malafide afvalverwerkers die na een faillissement de provincie, en daarmee de Limburgers, de rekening laten betalen voor het opruimen van de rotzooi die ze als bedrijf hebben gemaakt. Vaak lopen de kosten in de miljoenen en op het bedrijf is door het faillissement niets te verhalen.

Limburg moet zuinig zijn op haar ondernemers, want dat is goed voor de werkgelegenheid. En banen hebben we in Limburg keihard nodig. Het is daarom ook prima dat de Provincie ondernemers helpt als dat nodig is. Maar de provincie moet daarin niet doorschieten, zeker niet als het gaat om vervuilende of overlast veroorzakende bedrijven zoals afvalverwerkers of Diervoederfabriek De Heus. Juist dan heeft de provincie de dure plicht om ook de burgers die klagen serieus te nemen en te helpen. Ik heb de laatste jaren gemerkt dat het daar nogal eens aan schort en daar wil ik de laatste maanden van deze periode nog werk van gaan maken.