Goed nieuws uit Den Haag voor de Maaslijn!

Door Aleida Berghorst op 8 juli 2021

Goed nieuws uit Den Haag voor de Maaslijn. Dankzij moties van de PvdA in het Limburgs Parlement én in de Tweede Kamer wordt de rekening van de Maaslijn eindelijk eerlijk verdeeld! Het Rijk pakt een serieuze rol in het oplossen van de financiële problemen bij de elektrificatie en spoorverdubbeling van het traject tussen Roermond en Nijmegen.

Grootste deel

De regio betaalt al 153 miljoen euro aan Maaslijn en de Provincie Limburg stond daarnaast ook nog aan de lat voor het grootste deel van de risico’s. Het Rijk legde slechts 60 miljoen euro bij, terwijl de spoorlijn eigendom van het Rijk is.

75-25

Dat gaat nu dus veranderen. Want het Rijk gaat 75% van de financiële tekorten betalen én gaat ook voor 50% bijdragen aan de vertragingskosten van Arriva als de realisatie van de Maaslijn niet op tijd klaar is. Er wordt extra budget gereserveerd voor als er in de toekomst nog dingen misgaan. Ook dit budget wordt voor 75% door het Rijk betaald.

Gelijke verdeling

Het is niet gelukt om de Provincie niks extra’s te laten betalen, maar er komt nu wel een gelijke verdeling van de kosten en de risico’s. De PvdA Limburg is daar heel tevreden mee en we bedanken William Moorlag en Habtamu de Hoop voor hun inzet in de Tweede Kamer.

Aleida Berghorst

Aleida Berghorst

Woonplaats: Sittard Lid sinds: 2003 Waarom PvdA? Mijn interesse in de PvdA is gewekt toen ik 18 was, toen ik nog (net) op de middelbare school zat. Bert Koenders zat net in de Tweede Kamer en kwam bij ons op school een gastles verzorgen. Ik vond het razend interessant en toen ik ging studeren in Nijmegen besloot

Meer over Aleida Berghorst