Burgerparticipatie

De PvdA vindt dat de provincie de kloof tussen burgers en politiek moet verkleinen. Op 26 november 2018 vond daarom op initiatief van de PvdA de eerste Provinciale Burgertopplaats. De burgertop pilot was een goed begin. De PvdA wil dat de burgertop verder wordt ontwikkeld en iedere twee jaar plaatsvindt, zodat burgers input kunnen leveren op de vraagstukken die in de provincie spelen.

Daarnaast moeten we alle manieren waarop de burger mee kan doen aan de provinciale politiek beter toegankelijk maken en moeten we werk maken van een omslag in de politiek/bestuurlijke cultuur.

Burgers moeten bij voor hen belangrijke onderwerpen vooraf betrokken worden en niet pas als een beslissing al is genomen. Hierbij moet vooral ook aandacht zijn voor het betrekken van groepen als jongeren die niet massaal spontaan deelnemen aan inspraakprocessen. Directe benadering van jongeren op bijvoorbeeld scholen en via sociale media helpt hierbij.

Onze keuzes:

  • De PvdA wil de burgertop verder door ontwikkelen en iedere twee jaar organiseren. Zo kunnen burgers input leveren op de vraagstukken die in de provincie spelen.
  • Burgers moeten op belangrijke onderwerpen vooraf betrokken worden en niet achteraf als een beslissing al is genomen. Daarbij moet extra aandacht zijn voor groepen die minder deelnemen aan inspraakprocessen.
  • We juichen proeftuinen en experimenten toe die de kloof tussen burgers en politiek verkleinen.
Aleida Berghorst

Aleida Berghorst

Woonplaats: Sittard Lid sinds: 2003 Waarom PvdA? Mijn interesse in de PvdA is gewekt toen ik 18 was, toen ik nog (net) op de middelbare school zat. Bert Koenders zat net in de Tweede Kamer en kwam bij ons op school een gastles verzorgen. Ik vond het razend interessant en toen ik ging studeren in Nijmegen besloot

Meer over Aleida Berghorst

Waar ben je naar op zoek?