Arbeidsmigratie

De Limburgse economie kent een structureel vergrijzende en afnemende beroepsbevolking. We kunnen ook in de toekomst niet zonder arbeidsmigranten en kenniswerkers van elders. Dit ontkennen betekent de belangen van onze Limburgse bevolking schaden. Maar dan moet arbeidsmigratie wel op een goede manier gebeuren.

ArbeidDe provincie moet met de gemeenten afspraken maken over de eisen waaraan huisvesting voor arbeidsmigranten minimaal moet voldoen. Ook moet de provincie sturen en bij wijzigingen van bestemmingsplannen die hierop betrekking hebben toetsen of aan die eisen wordt voldaan.

De PvdA vindt dat de provincie goed moet kijken welke specifieke behoeften onze regionale economie heeft op het gebied van arbeidsmigratie. Arbeidsmigranten moeten gelijke arbeidsvoorwaarden hebben als Nederlanders. Daardoor voorkomen we zowel uitbuiting als oneerlijke concurrentie.

Onze keuzes:

  • Ontwikkel samen met de gemeenten gericht beleid voor arbeidsmigratie. Onderzoek voor welke sectoren – eventueel tijdelijk – aanvullende versterking vanuit het buitenland wenselijk is. Daarbij moet men zorgen voor goede arbeidsvoorwaarden en goede leefomstandigheden.
  • Bewaak en handhaaf goede arbeidsomstandigheden.
  • Zorg samen met de gemeenten voor goede huisvesting en maatschappelijke integratie van arbeidsmigranten. Bevorder het snel beheersen van de Nederlandse taal.
  • Zorg er samen met de gemeenten voor gestructureerde communicatie en voorlichting richting arbeidsmigranten.
Aleida Berghorst

Aleida Berghorst

Woonplaats: Sittard Lid sinds: 2003 Waarom PvdA? Mijn interesse in de PvdA is gewekt toen ik 18 was, toen ik nog (net) op de middelbare school zat. Bert Koenders zat net in de Tweede Kamer en kwam bij ons op school een gastles verzorgen. Ik vond het razend interessant en toen ik ging studeren in Nijmegen besloot

Meer over Aleida Berghorst

Waar ben je naar op zoek?