Statement over het gevallen provinciebestuur

11 april 2021

Limburg verdient een goed bestuur. Een bestuur dat transparant, eerlijk en integer is. Daar heeft de Statenfractie van de PvdA zich de afgelopen jaren voor ingezet.

In 2016 trokken we al aan de bel toen voormalig gedeputeerde Vrehen werd benoemd als voorzitter van Nationaal Park De Groote Peel. Wij zorgden ervoor dat vanaf dat moment een eerlijke sollicitatieprocedure nodig voor dat soort functies. En we hielden Gedeputeerde Staten en de Gouverneur een spiegel voor bij de integriteitskwesties van de afgelopen jaren: ‘De klusjesmannen’, ‘Ruimte voor Ruimte’, ‘Terraq’ en nu wederom in de ‘Affaire Vrehen’.

De afgelopen weken werd duidelijk dat voormalig CDA-gedeputeerde Herman Vrehen, als bestuurder van Stichting IKL, jarenlang en voor duizenden euro’s opdrachten verstrekte aan zijn eigen werkmaatschappijen. Het is het zoveelste bewijs dat de bestuurscultuur in Limburg moeizaam veranderd.

De tentakels van de vriendenrepubliek reiken nog steeds tot aan de knoppen van de macht. Weer komt uit dat een bestuurder zich onterecht verrijkte. De frustratie en boosheid in Provinciale Staten hierover is groot. Dit moet veranderen.

Op 26 maart 2021 stapten de CDA-gedeputeerden op naar aanleiding van deze affaire. In een reactie stelde gedeputeerde Mackus: “Uit de gesprekken die in de afgelopen dagen hierover heb gevoerd, rijst voor mij het beeld dat er op onoorbare wijze is omgegaan met de besteding van subsidiegelden van de Provincie en met het verstrekken van opdrachten door hemzelf aan hemzelf en door hem aan derden.”

Na het verhaal van Mackus en Koopmans volgde een relaas van 152 pagina’s. Dit heeft ons gesterkt in de overtuiging dat het provinciebestuur niet in staat zou zijn deze bestuurscultuur te veranderen en het vertrouwen te herwinnen. De val van het extraparlementair college was onvermijdelijk.

Volgende week vergaderen we verder over de toekomst van het provinciebestuur in Limburg. De PvdA doet er alles aan om zo snel mogelijk een goed en stabiel nieuw provinciebestuur te vormen. Zodat we zo snel mogelijk verder kunnen met werken aan een eerlijke toekomst voor alle Limburgers.

Met strijdbare groet,

Statenfractie PvdA Limburg

Jasper Kuntzelaers

Aleida Berghorst

Lianne Schuuring