Gratis openbaar vervoer voor minima

26 april 2024

Toen de PvdA in 2023 na onderhandelingen besloot mee te doen aan de nieuwe coalitie, was openbaar vervoer uiteraard een belangrijk speerpunt. Na een jarenlange inzet op de bereikbaarheid van het openbaar vervoer in Limburg, was de betaalbaarheid ook van belang. Een van de mogelijkheden was het onderzoeken van gratis openbaar vervoer voor minima.
Zou dat nodig zijn? Nederland staat immers in de top drie van rijkste EU-landen. In 2023 kwam de omvang van onze economie voor het eerst boven de 1 biljoen uit. Goed nieuws, zou je zeggen? In een rijk land is het goed toeven voor iedereen, toch? Zeker voor mensen die hard werken.

Niets is minder waar. Een derde van de Nederlandse huishoudens kan de eindjes met moeite aan elkaar knopen. Ruim 900.000 mensen leven in armoede, waarvan ruim 200.000 kinderen. Er leven in armoede laat sporen na. Voor die mensen maakt dit statenvoorstel een groot verschil. Want ons Limburgse ov is duur voor alle reizigers, maar simpelweg onbetaalbaar voor mensen die rondkomen van een minimum.

Het is het verschil tussen wel en niet kunnen meedoen. Tussen erbij horen en erbuiten staan. Tussen wel of niet met je kinderen naar de tandarts of de bibliotheek. Wel of niet op bezoek bij je pasgeboren kleinzoon in het ziekenhuis. Tussen wel of niet mantelzorgen voor je zieke zus. Tussen wel of geen een cadeautje tijdens Sinterklaas. Wel of geen gezonde maaltijd?

En is dit dan perfect? Zeker niet. Als het aan de PvdA ligt, reizen minima ook in de spits gratis. We moeten pleisters plakken waar de Rijksoverheid nalaat om met structurele oplossingen te komen. Waar het de PvdA om gaat is dat dit statenvoorstel mensen die dat dringend nodig hebben een steuntje in de rug biedt en tegelijkertijd zorgt dat het ov toegankelijker wordt voor een groep reizigers die daar nu misschien wel geen gebruik van maakt. Met een ademende concessie realiseert Arriva een verbetering alleen daar waar meer mensen gebruik maken van het ov. De Dal Vrij Limburg-pas is dus niet alleen een investering in een kleine groep minima, maar juist ook een investering in de verbetering van de kwaliteit van het ov.

Jasper Kuntzelaers reageert als verantwoordelijk Gedeputeerde als volgt op het aangenomen voorstel: “Geld mag geen belemmering zijn om naar een sollicitatiegesprek, vrijwilligerswerk, familie of vrienden te gaan. Ik ben blij met dit besluit van Provinciale Staten. Limburg is de eerste provincie die dit op deze manier doet.”

De PvdA is er dan ook trots op dat dit college, met Jasper voorop, gratis openbaar vervoer voor minima mogelijk maakt en heeft dan ook van harte ingestemd.