Hulde aan de Helden: Ostar van den Berg, buschauffeur

14 april 2020

Terwijl het Coronavirus een verlammend effect heeft op onze samenleving, werken mensen in cruciale beroepen keihard door. Soms met gevaar voor de eigen gezondheid! Deze, vaak onzichtbare, helden verdienen onze aandacht, waardering en dank. Nu nog meer dan ooit!

Het OV rijdt door!         

We spreken met Ostar van den Berg, die niet alleen voorzitter én burgercommissielid is van Nieuwlinks Maasgouw, maar ook buschauffeur binnen het Limburgse OV en kaderlid geweest bij FNV. Ostar, hoe gaat het met jou en hoe is het op je werk?

Ostar: “Met mij en mijn gezin gaat het gelukkig goed. Iedereen is gezond, dat is het belangrijkste. Mijn vrouw werkt in de zorg en ik in het OV. Thuiswerken zit er voor ons niet in. Het is een uitdaging om het in deze tijden allemaal goed te organiseren, vooral ook voor de kinderen. Maar het lukt gelukkig wel. En ik ben ook erg blij met mijn tuin. Met dit prachtige weer kunnen we daar lekker in de frisse lucht ontspannen.

Op het werk gaat het eigenlijk ook best goed. We rijden nu op weekdagen een vakantiedienstregeling, want er zijn net teveel reizigers voor een zondagsdienstregeling, met name in de ochtendspits. Maar buiten de spitsuren is het rustig. Mijn werkgever regelt het zo goed mogelijk voor de reizigers en ook voor ons. We hebben desinfecterende middelen gekregen en reizigers stappen achterin de bus in. Lint in de bus houdt reizigers zoveel mogelijk op afstand en papieren kaartjes worden in de bus niet meer verkocht. Het is echt een compliment aan Arriva waard!”

“Ik hoop dat deze crisis mensen aan het denken zet. Het kan ook anders in Nederland! We moeten echt leren om beter voor elkaar te zorgen.”

De meeste mensen zijn juist extra vriendelijk!

Fijn om te horen, maar toch verschijnen er in de media steeds weer berichten van mensen die zich misdragen in het OV. Hoe ervaar jij dat?

Ostar: “Nou, de overgrote meerderheid van de mensen is in deze bizarre tijd juist extra vriendelijk voor ons.  Maar er zitten inderdaad ook rotte appels tussen. Het spuugincident in Maastricht is daar een voorbeeld van. Die dader is gelukkig in de kraag gevat en heeft ook een flinke straf gekregen.

In het begin hadden we ook groepjes jongeren die gewoon voor de lol of uit verveling maar een ritje met de bus gingen maken. En het zwartrijden is toegenomen. Mensen stappen achter in, kopen geen kaartje en checken ook niet in.

Dat kan natuurlijk echt niet. Mensen moeten zich goed beseffen dat de bus in deze tijden geen kermisattractie is waar je van de verveling kunt vluchten. De bus is er om mensen in onder anderen . de vitale beroepen van en naar hun werk te vervoeren. En zwartrijden, dat kan natuurlijk al helemaal niet de bedoeling zijn. Vervoersbewijzen zijn immers eenvoudig online verkrijgbaar.

Als chauffeur merk ik dat die anderhalve meter wel heel lastig is als je mensen wil aanspreken op hun gedrag. Dat geldt natuurlijk ook voor de machinisten. We staan er nu wel alleen voor en dat maakt ons ook extra kwetsbaar.”

Afscheiding tussen de reizigers en buschauffeur in een stadsbus door corona.

Buschauffeur en reizigers gescheiden in een bus van Arriva. (Foto: 1Limburg)

 

Erkenning doet goed

Ik kan me goed voorstellen dat die eenzaamheid en kwetsbaarheid lastig is. Hoe ga je daarmee om?

Ostar: “Kijk, mijn vrouw en al haar collega’s in de zorg, dát zijn in mijn ogen de echte helden. Maar de blog van onze Gouverneur die speciaal over het OV ging, dat vond ik wel echt een heel bijzonder. Als buschauffeurs en machinisten doen wij gewoon ons werk. Dat vinden wij geen heldendaden. Als je dan toch dat stukje extra erkenning te krijgt, dan doet dat een mens goed.”

Het kan ook anders in Nederland!

Wil je ons nog iets meegeven?

Ostar: “Ja, ik hoop gewoon heel erg dat deze crisis mensen aan het denken zet. Het kan ook anders in Nederland! We moeten echt leren om beter voor elkaar te zorgen.

We moeten beter zorgen voor bijvoorbeeld de flexwerkers die ondanks de maatregelen van het rijk toch hun baan verliezen. Maar ook voor de mensen die het Malieveld in Den Haag het afgelopen jaren met protesten hebben gevuld, maar nu in deze crisis het land draaiende houden. Dát mogen we nooit meer vergeten.”

Bedankt

Dank voor deze wijze woorden Ostar, die ons uit het hart gegrepen zijn. We willen jou en je collega’s heel graag enorm bedanken voor jullie enorme toewijding en inzet. Pas goed op jezelf en op elkaar!