Denk mee over: de sociale agenda!

2 februari 2024

Statenlid Lisa Wolters heeft in de commissievergadering het beleidskader van de sociale agenda behandeld. In april zullen alle beleidskaders door Provinciale Staten worden vastgesteld. In de tussentijd kunnen fracties suggesties aanleveren om de beleidskaders te verbeteren. Daar hebben we jou voor nodig!
Hieronder lees je heel kort wat er in het beleidskader staat en kun je input aan ons doorgeven. Heb je iets meegemaakt dat past binnen dit thema of heb je ideeën waar de provincie iets mee kan? Laat het ons weten en denk mee over de sociale agenda.

Dorps- en buurtgericht

Allereerst is er aandacht voor de problemen van dorpen, maar ook van wijken met veel sociale problemen. Die problemen zijn niet hetzelfde en het is goed dat het beleidskader dit erkent. Aandacht voor wijken waar alle seinen op rood staan is goed en extreem waardevol. Maar tegelijkertijd moet je je de vraag stellen: hoe voorkomen we een waterbedeffect naar andere wijken of gemeenten? Het kader spreekt over het doen van veel onderzoek, maar er is nog geen sprake van concrete acties.

Laaggeletterdheid

Laaggeletterdheid is een groeiend probleem. Wat onze fractie betreft, ontbreekt in het kader de focus op de volgende punten:

  • Jongeren. Eenderde van de 15-jarigen heeft slechts lees- en digitale vaardigheden.
  • Werkgevers. Zij signaleren en kunnen de ontwikkeling van werknemers stimuleren.
  • Mbo-opleidingen. Wat zijn de ervaringen en wensen en hoe kunnen we de opleidingen ondersteunen?
  • Wat is de rol van de centrumgemeenten en wat zijn hun ervaringen?

Denk mee

De sociale agenda bestaat uit veel thema’s. Zo heeft onze fractie het idee dat er kansen onbenut bijven op het gebied van armoedebestrijding. Daarnaast is sportbeleid ook onderdeel van dit beleidskader. Hoe draagt sport bij aan gezondheid van burgers? Op welke manier kan topsport breedtesport stimuleren?

Hoe dan ook zien we graag de aanvals- en actieplannen terug in Provinciale Staten. Het gaat dan om laaggeletterdheid, digitale vaardigheden, armoede en vrijwilligers.
Wat vind jij belangrijk? Denk met ons mee over de sociale agenda!

Input beleidskaders

Contactformulier om input te verkrijgen inzake de beleidskaders die het college van Gedeputeerde Staten voorlegt aan Provinciale Staten

Naam(Vereist)
E-mailadres (niet verplicht)
Wil je dat we je op de hoogte houden van het onderwerp waar je het over hebt? Of heb je een vraag en wil je met ons in gesprek? Laat dan je mailadres achter.
Contact gewenst?
Wil je dat we over je input contact met je opnemen? Geef dat dan hier aan.
Laat ons weten wat je bezighoudt. Heb je een vraag voor ons? Stel hem gerust.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.