Gevolgen van arbeidsmigratie

11 oktober 2024

gevolgen van arbeidsmigratieDe Statenfractie van de PvdA Limburg blijft zich zorgen maken om de gevolgen van arbeidsmigratie. Eerder vroegen wij er al aandacht voor en plaatsten dit bericht. Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen bracht de fractie een motie in om werk te maken van misstanden in bijvoorbeeld huisvesting en andere vormen van uitbuiting. Werkgevers moeten hun verantwoordelijkheid nemen in zowel inburgering als terugkeer van arbeidsmigranten.

Onderzoek Decisio

In opdracht van de provincie Limburg heeft Decisio onderzoek verricht naar de ontwikkeling en situatie van arbeidsmigratie in de provincie. Hier uit blijkt dat het aantal arbeidsmigranten in vijf jaar tijd verdubbelde. Over vijf jaar zullen 100.000 arbeidsmigranten werkzaam zijn in Limburg.

Volgens het onderzoek ligt dit vooral aan de kosten van automatisering, die hoger zijn dan het inhuren van arbeidsmigranten.

Gevolgen voor arbeidsmigranten en samenleving

Dat wil niet zeggen dat de totale kosten voor de samenleving daartegen opwegen. Nog steeds zijn er veel misstanden waar het gaat om arbeidsmigratie. Werkgevers zien in meerderheid niet dat zij verantwoordelijkheid moeten nemen in de integratie en inburgering van arbeidsmigranten.

De PvdA vraagt het college daarom of zij met de PvdA van mening is dat werkgevers deze verantwoordelijkheid nadrukkelijker te nemen. Datzelfde geldt voor de terugkeer van arbeidsmigranten na het einde van een dienstverband.

Onderdak

Een van de gevolgen van het einde van een dienstverband, kan namelijk zijn dat een arbeidsmigrant ook huisvesting verliest. L1 berichtte recentelijk over een groep dakloze arbeidsmigranten die vaak noodgedwongen verblijft in bossen rond Venlo.

De PvdA wil daarom dat dergelijke gevolgen van arbeidsmigratie worden meegenomen in het actieplan Arbeidsmigratie.