Een eerlijk, duurzaam en sociaal Limburg

10 november 2023

Aleida BerghorstDe PvdA Limburg wil graag bijdragen aan een eerlijk, duurzaam en sociaal Limburg. Een Limburg waar iedereen zich thuis voelt en iedereen mee kan doen. Een Limburg waar je gezond oud kunt worden en waar je kinderen en kleinkinderen zorgeloos opgroeien en alle kansen krijgen op een goede toekomst.

Onze fractie constateerde tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen dat Limburg de komende jaren voor enorme uitdagingen staat. In de bijdrage op deze website is dit in een aantal thema’s toegelicht. Het gaat specifiek om de thema’s armoede, verenigingen, werk en isolatie. Daarnaast gaat het over Chemelot, arbeidsmigratie, ruimtelijke ordening en tot slot loodsen en vakantieparken. Ook heeft onze fractie een aantal moties ingediend. Deze moties hebben alleen een meerderheid behaald.

In dit bericht staan tot alle relevante verwijzingen naar bijlages, zoals de moties zelf. Hieronder is de inbreng van fractievoorzitter Aleida Berghorst terug te kijken, onder de video gaat de tekst verder.

Armoede

Steeds meer Limburgers hebben namelijk grote moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. De armoede neemt toe en ook het aantal kinderen dat opgroeit in armoede neemt toe.
“Opgroeien in armoede laat z’n sporen na”, aldus Aleida Berghorst. “Kinderen in armoede ervaren vaak stress, hebben zorgen over de toekomst, zijn vaak minder gezond en krijgen vaak ook minder kansen in het onderwijs. Bovendien kan armoede leiden tot sociale uitsluiting en eenzaamheid.”

De PvdA vindt het dan ook de hoogste tijd dat er een actieplan armoede komt.

Verenigingen en voorzieningen

Verenigingen vormen het cement van de Limburgse samenleving. Het is een plek waar je thuiskomt, waar je een nieuw talent kunt ontwikkelen en waar je vrienden maakt. Maar meedoen bij een vereniging is ook kostbaar en dus moeilijk voor mensen en die in armoede leven.

Sportclubs en verenigingen hebben vaak moeite met stijgende kosten. En het openhouden van sportvelden, oefenlokalen en gemeenschapshuizen is in steeds meer gemeenten niet meer vanzelfsprekend. De PvdA Limburg roept het college daarom op om samen met gemeenten de infrastructuur voor breedtesport en cultuur te verdedigen en te versterken zodat samen sporten, muziek maken of bij de scouting gaan voor iedereen mogelijk is, zonder zorgen.

Werk

Werk is vrijwel altijd een vast onderdeel van bestaanszekerheid. Het baart de PvdA dan ook zorgen dat het aantal faillissementen in Limburg toeneemt. Dat er bij VDL Nedcar duizenden arbeidsplaatsen verloren gaan en dat een bedrijf als Sabic haar hoofdkantoor naar Amsterdam verplaatst.

Over het vertrek van Sabic heeft de PvdA met een aantal andere fracties schriftelijke vragen ingediend. Over de situatie bij VDL Nedcar stelde onze fractie vragen aan het college gesteld in het kader van de begeleiding “van werk naar werk”

Isolatie

Veel Limburgse steden laten dieprode cijfers zien als het gaat om energiearmoede. De PvdA vindt dat het isoleren van onze woningvoorraad topprioriteit moet worden, zowel bij koop als bij huur. Dat is niet alleen goed voor het klimaat, maar juist ook voor de portemonnee en de gezondheid van onze inwoners.

Om dat isolatieoffensief te versnellen diende de fractie een motie om dit te onderzoeken.

Chemelot

fabriekSteeds vaker horen wij dat Limburgers zich zorgen maken om hun omgeving. Regelmatig slaan bij Chemelot de vlammen uit de schoorsteen, dwarrelt er een laagje poeder in de omgeving neer, stinkt het of horen omwonenden harde knallen in het holst van de nacht. De leefbaarheid staat ernstig onder druk in de wijken en dorpen die rondom Chemelot liggen.

Daarom diende de PvdA op 9 november 2020 al een motie in om te komen tot een leefbaarheidsfonds voor de omwonenden van Chemelot. De uitvoering van die motie heeft echter niet of nauwelijks plaatsgevonden. Gedeputeerde Staten heeft de toezegging gedaan dat dit is neergelegd bij de Stuurgroep Chemelot en wordt opgepakt om op korte termijn verder uit te voeren.

De PvdA diende in deze begrotingsbehandeling een motie in die het college vroeg om het Kabinet te verzoeken om ook de effecten van Chemelot op de gezondheid van omwonenden en werknemers te onderzoeken.

Arbeidsmigranten

Ook de situatie van arbeidsmigranten in onze provincie vraagt dringend om aandacht. Arbeidsmigranten leveren een belangrijke bijdrage aan onze economie en onze samenleving. In veel sectoren zijn ze onmisbaar geworden. Zij verdienen respect en waardering, goede arbeidsomstandigheden en fatsoenlijke huisvesting. Maar helaas zien we nog te vaak dat arbeidsmigranten worden uitgebuit en dat de huisvesting vaak niet op orde is. Dat is echt onacceptabel.

De PvdA vindt dat de provincie veel meer moet doen om grip op arbeidsmigratie te krijgen en misstanden te stoppen. Daarom diende de fractie een motie in die het college verzoekt om misstanden tegen te gaan, onder andere rekening houdend met de woningmarkt en leefbaarheid in wijken en dorpen.

Ruimtelijke ordening

Leefbaarheid is niet alleen een thema van de stad. Het is juist ook een thema voor het landelijk gebied. De PvdA is blij dat we ons als coalitie ook daar hard voor gaan maken. Ons unieke Limburgse Landschap moet behouden worden. En het is goed dat we dit samen met andere overheden doen, maar samenwerken betekent soms ook dat het onduidelijk is wie de regie heeft. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het verbeteren van de waterveiligheid of het grondwaterbeheer.

De PvdA riep het college daarom op om regie te pakken waar dat kan, open te staan voor input van onze inwoners en aandacht te hebben voor de communicatie richting de mensen die wachten op maatregelen of hier juist onverwachts tegen aan kunnen lopen.

Loodsen en vakantieparken

De PvdA maakt zich zorgen over een aantal onwenselijke ontwikkelingen die niet alleen in de stad spelen. Denk bijvoorbeeld aan loodsen en vakantieparken. Het zijn economische ontwikkelingen die bovengemiddeld veel ruimte nodig hebben als ze willen groeien. Juist hier is het belangrijk dat wij als provincie strategische keuzes durven te maken. Wanneer voegt een initiatief nu echt iets toe aan de economische structuur in Limburg?

En dan is er nog die ene andere enorme opgave. Hoe houden we Limburg bereikbaar met het openbaar vervoer? En hoe houden we de bereikbaarheid van Limburg ook betaalbaar? Het baart ons grote zorgen, het vraagt de komende tijd om scherpe keuzes en de PvdA zal daar bovenop zitten.

Een eerlijk, duurzaam en sociaal Limburg. We staan voor grote uitdagingen. Maar als we lef hebben, duidelijke keuzes maken, daadkracht tonen en doorzetten dan ligt er ook een prachtige toekomst op ons te wachten.

Moties op initiatief van de PvdA Limburg

Motie onderzoek gezondheidseffecten Chemelot
Motie grip op arbeidsmigratie
Motie isolatie versnellen

Meer info

Alle moties zien of de begroting bekijken? Of liever de vergadering terugkijken? Dan kan via deze link!