PvdA-Statenlid Lianne Schuuring trekt bij Gedeputeerde Staten aan de bel over de waterkwaliteit van de Maas. Deze baart zorgen, gelet op de te hoogde waarde van 79 stoffen die in de rivier zijn aangetroffen. De vragen zijn hier te vinden.
De Maas wordt voor veel doeleinden gebruikt. Zo vindt er scheepvaart plaats en kan de Maas gebruikt worden voor recreatie. Daarmee is de rivier belangrijk voor de Limburgse economie.
Voor recreanten, voor de natuur en om de Maas te blijven gebruiken als bron voor drinkwater, is het dus van belang om de waterkwaliteit scherp in de gaten te houden.
Lang niet alle schadelijke stoffen die in de Maas worden gemeten, zijn terug te vinden in vergunningsvoorschriften van bedrijven. “Vorig jaar werden 79 stoffen in concentraties gemeten die boven de Europese streefwaarden liggen”, zo geeft Lianne Schuuring aan. “Vanwege verontreinigingen moest in totaal 62 keer een innamestop of -beperking worden ingesteld bij de Nederlandse en Belgische drinkwaterbedrijven die water uit de Maas gebruiken.” De Limburger besteedde hier in dit artikel ook aandacht aan.
Een van de zorgwekkende feiten is de aanwezigheid van PFAS. Om de waterkwaliteit beter te borgen, moet er echter ook over de grens gekeken worden. De Maas ontspringt immers in Frankrijk en stroomt via België ons land binnen. Bovendien weten we meer over de monitoring in België dan in het Nederlandse deel van de Maas. Een deel van de vragen gaan dan ook met name over deze grensoverschrijdende samenwerking tussen de provincie Limburg, “Den Haag” en België.