Zorgen om invoering Omgevingswet

20 december 2023

Lianne
Op 1 januari 2024 gaat na veel uitstel de nieuwe Omgevingswet in. Overheden en instanties werken hard om klaar te zijn voor het moment dat de nieuwe wet ingaat. Zorgen om de invoering van de Omgevingswet zijn er wel.

De Omgevingswet

Formeel staat de Omgevingswet voor het “benutten en beschermen van de fysieke leefomgeving”. De bedoeling is dat er minder regelgeving is dan voor invoering en dat besluitvorming sneller kan verlopen.

Hoe de Omgevingswet precies in elkaar zit en wat de taken van elk overheidsorgaan zijn, is hier te vinden. Het belangrijkste gevolg is dat er voor een project nog maar één omgevingsvergunning nodig is in plaats van allerlei aparte vergunningen. Het maakt daarbij niet uit of een overheidsorgaan een project wil uitvoeren of een bedrijf of burger. Ook bij de verbouwing van een huis of het organiseren van een evenement komt de wet om de hoek kijken.

Zorgen en moties

Er zijn echter wel zorgen over de invoering van de Omgevingswet: zijn we er echt klaar voor? Ook provinciaal is dat de vraag. Statenlid Lianne Schuuring diende daarom een (aangenomen) motie in tijdens de Statenvergadering. In de motie roepen de PvdA en mede-indieners het college op om te monitoren hoe de implementatie van de Omgevingswet gaat. Welke problemen zijn er en wat zijn de gevolgen hiervan?

Ook verzoeken Provinciale Staten te evalueren of de doelen zoals eerder in dit bericht vermeld ook echt worden gehaald. Zo is nog niet helder of de digitale omgeving die gekoppeld is aan de invoering, goed functioneert om alle aanvragen aan te kunnen. De motie is hier te vinden.

Ook de Eerste Kamer herkent die zorgen. Zij nam op 31 oktober 2023 dan ook een motie van die strekking aan, hoewel verantwoordelijk Minister De Jonge aangaf deze motie niet te kunnen uitvoeren.

De omgevingswet in de praktijk

Wat merk je als burger nu echt van die Omgevingswet? Hoewel er voldoende zorgen om de invoering van de Omgevingswet zijn, zijn inmiddels ook enkele praktijkvoorbeelden bekend. Want hoewel de wet nog niet in werking is getreden, hebben overheden wel al ervaring met jarenlange voorbereidingen.

De provincie heeft een omgevingsvisie vastgesteld en de verordening aangepast om alvast te werken zoals bedoeld onder de Omgevingswet. Andere voorbeelden zijn ook hier te vinden.