13 mei 2022

Wat wordt de toekomst van Maastricht Aachen Airport?

De toekomst van Maastricht Aachen Airport is onzeker. Hoezo? Dat leggen we je kort uit!

Sinds 2014 is Maastricht Aachen Airport weer eigendom geworden van onze provincie. Een enorme kostenpost, die in een ver verleden door de staat werd gefinancierd. Hierna is het een tijd eigendom geweest van verschillende private partijen, die het uiteindelijk weer hebben overgedragen aan de provincie.

Landingsbaan

En nu moet de landingsbaan van Maastricht Aachen Airport vervangen worden. Gebeurt dit niet, dan zal het vliegveld moeten sluiten in verband met veiligheidsredenen. Gebeurt dit wel, dan moet ook in de toekomst flink geΓ―nvesteerd blijven worden in het vliegveld. De kosten van deze landingsbaan en toekomstige investeringen zijn voor de provincie. De keus voor het nu wel of niet vervangen van de landingsbaan zorgt voor een enorm dilemma, waarbij het resultaat openhouden of sluiten ook allebei ontzettend veel geld kost. Daarnaast is er de werkgelegenheid, de omwonenden en het milieu. Allemaal belangen die moeten worden meegewogen.

risico’s

Vandaag spraken we in de staten over de landingsbaan en de toekomst van het vliegveld. Er werd vandaag nog geen definitief besluit genomen. Volgende week vrijdag praten we verder. Wat wel duidelijk is geworden is dat het een enorm belangrijk besluit is voor veel mensen. De fractie doet er dan ook alles aan om tot het juiste besluit te komen. Aangezien ook het openhouden erg veel risico met zich meebrengt stelde Aleida Berghorst vandaag nog voor ons erg belangrijke vragen.