Het is dit jaar precies 100 jaar geleden dat het algemeen vrouwenkiesrecht in Nederland is ingevoerd en eigenlijk had ik hier een mooi stuk over willen schrijven. Over het belang van deze historische overwinning. Over de vrouwen (en mannen) die gevochten hebben om stemrecht te krijgen, wereldwijd. Maar ook over de nog altijd aanwezige en zeer zorgelijke chronische disbalans in de verhouding tussen mannelijke en vrouwelijke volksvertegenwoordigers in alle bestuurslagen, en in het Limburgs Parlement in het bijzonder. Je bent immers de eerste vrouw op de lijst van PvdA Limburg of je bent het niet.
Graag vraag ik deze 8 maart jullie aandacht voor het stoppen van de vergoeding van vruchtbaarheidsbehandelingen voor alleenstaande en lesbische vrouwen. Voor mij het bewijs dat Internationale Vrouwendag anno 2019, nog steeds geen overbodige luxe is.
Geen man? Geen probleem!
Vorige week kondigde VVD minister Bruno Bruins (Medische Zorg) aan dat zorgverzekeraars vruchtbaarheidsbehandelingen voor alleenstaande of lesbische vrouwen niet hoeven te vergoeden, tenzij de vrouw een medisch probleem heeft. En volgens de minister is het ontbreken van een man geen medisch probleem.
Op zich heeft de minister een punt. Het ontbreken van de man is inderdaad geen probleem. Ik ken een heleboel vrouwen die volmaakt gelukkig zijn in hun eentje, of met een andere vrouw. Het probleem van deze vrouwen met een kinderwens is het ontbreken van goed zaad.
Ook bij heterokoppels kan dat goede zaad soms ontbreken. Immers, niet alle mannen zijn even vruchtbaar. Deze koppels krijgen hun vruchtbaarheidsbehandeling gelukkig nog wél vergoed vanuit de basisverzekering.
En daar zit de pijn. Met toestemming van de minister mag een zorgverzekeraar bij het beslissen of een behandeling vergoed wordt dus onderscheid maken op basis van het geslacht van de partner van de patiënt.
Los het echte probleem in de zorg op
Een onacceptabel standpunt, als je het mij vraagt. En ook zeker niet meer van deze tijd. Gezinnen bestaan immers al lang niet altijd meer uit man, vrouw en een paar kinderen.
Maar ook een risicovol standpunt. Voor het vervullen van een kinderwens gaan wensouders soms heel erg ver. Ongeacht het risico voor hun eigen gezondheid, en soms met behoorlijke gevolgen voor het kind. Immers, wie garandeert dat een donor gezond is en niet heel veel nakomelingen produceert. Wie beschermt het recht van het kind om zijn of haar vader te leren kennen?
En ja, het Nederlandse zorgstelsel is knetter duur geworden. Maar dat komt echt niet doordat zorgverzekeraars de afgelopen jaren ook de vruchtbaarheidsbehandelingen van alleenstaande en lesbische vrouwen zonder medische indicatie hebben vergoed en dát weet de minister zelf ook. En nee, dat betekent niet dat alle behandelingen die zonder medische indicatie worden uitgevoerd nu vergoed moeten gaan worden.
Dus minister Bruins, verwijs vrouwen met een kinderwens niet door naar dokter Google voor tips over zelfinseminatie, spermadonoren en de contactgegevens voor buitenlandse klinieken. Maar pak de echte problemen in de zorg aan. Breek de macht van de farmaceutische industrie, stop de marktwerking en verbied winstuitkeringen aan zorgverzekeraars. Zodat iedereen zeker kan zijn van eerlijke, toegankelijke en betaalbare zorg.
En vrouwen (en mannen ?)… Teken vooral de petitie die door patiëntenorganisaties is gestart om de vergoeding alsnog in het basispakket te krijgen. En ga stemmen voor Provinciale Staten op 20 maart 2019 en bij alle verkiezingen die daarna komen! Geef je stem aan een vrouw, zodat mannen na ruim honderd jaar niet langer de dienst uitmaken in de Tweede Kamer, Provinciale Staten, het Waterschap en de Gemeenteraad.
Aleida Berghorst
Kandidaat Statenlid voor de PvdA
Lijst 6, plek 2 (Zuid) en plek 3 (Noord)