Gratis ov voor Limburgse minima

15 december 2023

De provincie Limburg wil komend jaar starten met de zogenaamde Meedoen Pas van Arriva. Deze pas zorgt voor gratis ov voor Limburgse minima in daluren. Komend jaar moeten Provinciale Staten hier wel nog een besluit over nemen.

Een van de grote problemen van bestaanszekerheid is het slecht mee kunnen doen in de maatschappij. Wie moeite heeft om rond te komen, kan zich vaak geen eigen auto veroorloven. Met het ov reizen is voor de minder korte afstanden dan het enige alternatief en zorgt gelijk voor kosten. Om die zorgen weg te nemen en eenzaamheid te bestrijden, is het inzetten van de Meedoen Pas voor minima in Limburg belangrijk.

Voornemen in verkiezingsprogramma’s

In het verkiezingsprogramma van de PvdA Limburg voor de periode 2023-2027 heeft de PvdA zich hier reeds hard voor gemaakt. In het programma staat letterlijk: “De PvdA wil experimenteren met het (fors) goedkoper maken van openbaar vervoer voor specifieke doelgroepen, zodat er veel meer passagiers komen.” Het volledige hoofdstuk over verkeer en openbaar vervoer is hier te vinden.

Ook in het landelijke verkiezingsprogramma hadden GroenLinks en de PvdA aandacht voor de betaalbaarheid van openbaar vervoer. Met een klimaatticket van € 49,- per maand moet onbeperkt reizen in de daluren mogelijk worden gemaakt. Het is uiteraard afwachten hoe de coalitievorming verloopt en wat het Rijk de komende jaren gaat doen, tot die tijd zullen we provinciaal moeten zorgen dat zoveel mogelijk Limburgers toegang hebben tot het ov.

Meedoen

De bedoeling van de Meedoen Pas is het ondersteunen van de Limburgers die de laagste inkomens hebben. Met stijgende brandstofkosten helpt het de burger om toch mee te kunnen doen in de maatschappij.
De Rijksoverheid voorziet zeer waarschijnlijk in de kosten die met de pas gemoeid zijn. Eerder werd al bekend dat de Tweede Kamer meer geld had uitgetrokken voor het openbaar vervoer.

Dit geldt wordt niet alleen voor gratis OV voor Limburgse minima ingezet. Ook is er in 2024 geen tariefstijging van 11%, maar blijven de prijzen op het niveau van 2023. De gelden helpen op deze manier alle Limburgers waar het gaan om bestaanszekerheid en toegang tot openbaar vervoer.