Denk met ons mee over: cultuur!

26 januari 2024

doe met ons mee cultuurStatenlid Lisa Wolters heeft in de commissievergadering voor het eerst het beleidskader cultuur behandeld. In april zullen alle beleidskaders door Provinciale Staten worden vastgesteld. In de tussentijd kunnen fracties suggesties aanleveren om de beleidskaders te verbeteren. Daar hebben we jou voor nodig! Hieronder lees je heel kort wat er in het beleidskader staat en kun je input aan ons doorgeven. Heb je iets meegemaakt dat past binnen dit thema of heb je ideeën waar de provincie iets mee kan? Laat het ons weten, denk met ons mee!

Educatie

Cultuur is onderdeel van onderwijsvorming op school. De vraag is echter of er ook een rol is weggelegd voor maatschappelijke organisaties. Uiteindelijk moet cultuur bereikbaar zijn voor de hele samenleving en mag een lager inkomen niet zorgen voor een gebrek aan cultuur. Wat kunnen we hier nog meer doen?

Hieraan gelinkt is het inzetten van cultuurondersteuners. Het is zinvol om mbo- en eventueel hbo-opleidingen te laten aansluiten bij technische aspecten van cultuur, verduurzaming en restauratie van erfgoed.

Limburgse taal en cultuur

In het beleidskader is sprake van actieve inzet op de Limburgse taal en cultuur. Die inzet is zowel gericht op behoud als op de ontwikkeling. Wel ziet de fractie graag een concretere uitwerking van het taalbeleid, zeker gelet op de start van ’t Hoes veur ’t Limburgs.

Verder pleit Lisa Wolters voor het stimuleren van de Limburgse taal in muziek van eigen bodem. Het gaat daarbij zeker niet alleen om carnavalsmuziek, maar ook over popmuziek.

Denk met ons mee

Een van de doelen is het gebruik en de zichtbaarheid van de Limburgse taal meer stimuleren. Dat is nog vrij algemeen en we zien graag een aanscherping.

Last but not least: cultuur kan niet zonder vrijwilligers. Het is hoog tijd voor een actieplan.

Wat vind jij belangrijk? Denk met ons mee en stuur je input!

Input beleidskaders

Contactformulier om input te verkrijgen inzake de beleidskaders die het college van Gedeputeerde Staten voorlegt aan Provinciale Staten

Naam(Vereist)
E-mailadres (niet verplicht)
Wil je dat we je op de hoogte houden van het onderwerp waar je het over hebt? Of heb je een vraag en wil je met ons in gesprek? Laat dan je mailadres achter.
Contact gewenst?
Wil je dat we over je input contact met je opnemen? Geef dat dan hier aan.
Laat ons weten wat je bezighoudt. Heb je een vraag voor ons? Stel hem gerust.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.