Brede welvaart Zuid-Limburg blijft achter

30 augustus 2024

Vlak voor de zomervakantie heeft Statenlid Lisa Wolters vragen gesteld. De brede welvaart blijft in Zuid-Limburg namelijk achter bij de rest van provincie en land.

Welvaart zelf gaat vaak over de ontwikkeling van prijzen en inkomen en is vrij eenvoudig te meten. In hoeverre kan ik mijn lasten betalen en in mijn behoeften voorzien?
De Universiteit Utrecht heeft samen met Rabobank echter ook de brede welvaart onderzocht. Het gaat dan meer om het welzijn van mensen, waarbij niet alleen inkomen van belang is. Hoe gelukkig ben je nou eigenlijk? En is dat eigenlijk te meten?

Dat dit te meten is, blijkt uit het onderzoek. Tal van thema’s passeren de revue. Een kleine greep uit alles dat in het onderzoek is betrokken naast inkomen: veiligheid, gezondheid, baanzekerheid, huisvesting, milieu en sociale contacten.

Zuid-Limburg blijft achter

Zuid-Limburg blijft achter bij de rest van de provincie en Limburg. Waar inwoners in het noorden van onze provincie tevreden zijn over veiligheid, is dat in het zuiden veel minder het geval. Inwoners in Zuid-Limburg zijn ook veel minder tevreden over huisvesting.

Namens de fractie wilde Lisa Wolters daarom weten wat nu eigenlijk de oorzaken hiervan zijn? Daarbij is het ook de vraag welke rol de provincie wil en kan spelen om deze achterstanden aan te pakken.

De rol van de provincie

In haar antwoorden geeft het college aan dat Zuid-Limburg te maken heeft met een stapeling van problemen. Daarbij kun je denken aan de ligging van de regio, opleidingsniveau, armoede, vergrijzing en werkloosheid.

Volgens het college moet de provincie daarom regie nemen, zo blijkt uit het beleidskader “Samen leven en bestaanszekerheid”. Over dat beleidskader schreven we eerder al een artikel. Overheden werken allen aan een deel van deze achterstanden. Denk daarbij aan gemeenten, de GGD, maar zeker ook vanuit ministeries.

Plan van aanpak

De fractie vraagt in haar laatste vraag aan het college om een plan van aanpak op te stellen samen met de Zuid-Limburgse gemeenten. Het college geeft aan dit niet te doen, omdat beleid al is ingezet. Het college heeft vertrouwen dat die “ingeslagen weg op termijn effectief uitpakt”.

Hoe dan ook blijft de conclusie van het onderzoek overeind: de brede welvaart van Zuid-Limburg blijft achter.