In Weert is sprake van mogelijke vergaande verdozing van het Limburgse landschap. Het gaat dan om het vestigen van zogenaamde logistieke loodsen, dit is vaak tegen het zere been van omwonenden. De belangen van investeerders en die van natuur en omwonenden botsen steeds vaker. Statenlid Lianne Schuuring heeft hierover dan ook vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten.
In het Limburgse landschap duiken jaarlijks steeds meer loodsen op, vaak met logistieke doeleinden. Hoewel de PvdA Limburg de economische belangen van de logistieke sector erkent, spelen ook andere belangen een rol. Dit blijkt ook uit dit artikel van De Limburger. Plekken waar loodsen gevestigd worden, zijn immers niet meer beschikbaar voor het bouwen van woningen of het ruimte geven aan natuur. Het kan daardoor in hoge mate de leefbaarheid aantasten. Niet voor niets tekenen negen wijkraden in Weert protest aan tegen deze ontwikkeling.
De achtergrond van het specifieke probleem in Weert is vrij technisch en heeft te maken met onduidelijkheid rondom het bestemmingsplan. De gemeenteraad wenst geen verdere verdozing, maar lijkt juridisch gezien bakzeil te halen.
De PvdA-fractie wil deze onduidelijkheid graag opgehelderd zien. Daarnaast wil de fractie met name weten welke rol de provincie heeft in het beoordelingen van een goede ruimtelijke ordening en ruimtelijke kwaliteit.
De vragen van Lianne Schuuring gaan niet alleen over Weert. De ontwikkeling daar staat namelijk symbool voor de ontwikkeling die we ook elders zien. Gemeenten lijken vaker overgeleverd te zijn aan “ontwikkelaars met diepe zakken”. De vraag is hoe de provincie een rol kan spelen in deze ontwikkelingen. Dergelijke loodsen zorgen uiteraard voor arbeidsplaatsen. De gevolgen hiervan zijn echter ook dat verkeersbewegingen toenemen en dat het landschap aangetast wordt door zogenaamde “verdozing” van het Limburgse landschap.
De vragen zijn hier in te zien. De fractie van de PvdA Limburg heeft eerder, bij het vaststellen van de Omgevingsvisie, een amendement ingediend met de titel “grenzen aan verdozing”. Daarover plaatsten wij dit bericht op onze website.
Op de website van Pointer (KRO-NCRV) is bovendien meer informatie te vinden over deze verdozing in Nederland.