Vrouwen in alle staten

24 mei 2024

vrouwen in alle statenEr bestaat een verkiezingsposter van de PvdA die specifiek gericht is op het kiezen van vrouwen in Provinciale Staten. Het is de poster in dit bericht met de oproep ‘Vrouwen in alle staten”. Fractievoorzitter Aleida Berghorst stelde tijdens haar inbreng voor het beleidskader “Provincie midden in de samenleving” dan ook de volgende vraag: “Wat is de Limburgse oogst van 105 jaar vrouwenkiesrecht?”

Hoe zien die cijfers eruit?
0 vrouwelijke gouverneurs.
9 vrouwelijke gedeputeerden.
En…in totaal slechts 116 vrouwelijke statenleden.

Wie in het gouvernement kijkt, herkent dit beeld. De enige vrouwen die zijn afgebeeld, zijn leden van het Koninklijk Huis. “Een mannelijke collega voegde daar nog aan toe dat er ook genoeg vrouwen op de carnavalsposters in het gebouw hangen”, aldus Aleida. “Een miskenning van al die fantastische vrouwen die zich de afgelopen eeuw in de Limburgse Staten hebben ingezet voor de samenleving.”

Marie Geys-Rappagne

(Foto: beeldcollectie Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, Amsterdam)

Niet te zijn vrouwen als Marie Geys-Rappagne. Zij was een mijnwerkersvrouw en een echte sociaaldemocraat. Dat wat haar uniek maakt, is het feit dat ze in 1919 het eerste gekozen vrouwelijke Statenlid was van Nederland.

Marie Geys-Rappagne liep voorop in de emancipatie en politieke bewustwording van vrouwen. Ze streed tegen het arbeidsverbod voor gehuwde vrouwelijke ambtenaren. Ook zette ze zich in voor volksvoeding en voor de afschaffing van alcoholhoudende dranken. Omdat alcoholisme in die tijd vreselijke gevolgen had in veel arbeidersgezinnen. Zij, en al haar opvolgers sindsdien, verdienen een plek in dit huis.

Die plek gaat er komen. Wie over enige tijd het gouvernement bezoekt, zal dus ook de geschiedenis van vrouwen in de Limburgse politiek kunnen zien.