Een toegankelijk ov betekent voor de PvdA ook een veilig ov. Recentelijk kwam Pointer met een uitzending over de veiligheidsbeleving van vrouwen in de publieke ruimte. Zij hebben een enquête gehouden waar 7500 vrouwen op hebben gereageerd en die vrouwen gaven massaal een belangrijk signaal af: 82% voelt zich onveilig in het OV, 91% voelt zich onveilig op stations. En 40% van deze vrouwen geeft aan stations, en dus het OV, daarom wel eens te mijden. Zie ook de video onderaan dit bericht.
De PvdA is niet verbaasd, maar wel bezorgd. De twee grootste en belangrijkste klanttevredenheidsonderzoeken in het ov doen namelijk wel onderzoek naar de veiligheidsbeleving van reizigers, maar maken geen onderscheid tussen mannen en vrouwen. Cijfers uit deze onderzoeken geven dus geen beeld over de veiligheidsbeleving van vrouwen. Maar juist deze cijfers worden door Arriva wel gebruikt bij het opstellen van een Jaarplan Sociale Veiligheid.
Vrouwen beleven veiligheid anders dan mannen. En hebben ook andere maatregelen nodig om zich veilig te voelen. Het is voor de PvdA het daarom belangrijk dat hier meer aandacht voor komt binnen het ov van Arriva. En bij de herinrichting van stations en stationsomgevingen.
Dat begint bij het doen van onderzoek. Daarom diende de PvdA een motie in die het college opriep onderzoek te doen naar de veiligheidsbeleving in het ov en op stations. Dit onderzoek moet niet alleen plaatsvinden onder reizigers, maar ook onder mensen die het ov mijden. In dat onderzoek dient er dan in het bijzonder aandacht te zijn voor de veiligheidsbeleving van vrouwen.
De motie is aangenomen met grote meerderheid!