Toekomst van de Limburgse arbeidsmarkt

6 december 2024

De Nederlandse bevolking verandert en uiteraard is dit niets nieuws. Na de Tweede Wereldoorlog werden gezinnen steeds groter. Dat nam juist weer af naarmate de decennia volgden. De zogenaamde “babyboomgeneratie” is geboren in de jaren vijftig en gaat nu met pensioen. Tegelijkertijd zijn gezinnen in de decennia erna kleiner geworden. Dat zorgt voor spanning op tal van vlakken. Denk aan sociale voorzieningen zoals de AOW. Maar het grootste probleem is wellicht de arbeidsmarkt zelf. Daarom stelde de PvdA vragen over de toekomst van de Limburgse arbeidsmarkt, waarvan de antwoorden zijn hier te vinden.

Dit wordt een steeds grotere uitdaging. Personeelstekorten spelen ons parten in allerlei sectoren. De grootte van die problemen in Limburg was voor de PvdA-fractie aanleiding om vragen te stellen aan het college. Juist op cruciale vlakken voor de Limburgse samenleving moet ook de provincie daarom actie ondernemen. Een van die sectoren is de zorgarbeidsmarkt. De discussie rondom Zuyderland staat iedereen op het netvlies en naast geld was personeelstekort hier ook een factor van belang.

In De Limburger verscheen een artikel met de cijfers achter deze trend. Dit artikel begint met het volgende citaat: “Limburg telt veel meer banen dan werknemers, en dat wordt alleen maar erger. Want de komende jaren gaat een kwart van de Limburgse beroepsbevolking met pensioen.” Het feit dat dit de harde cijfers zijn, roept een aantal vragen op.

In de antwoorden op onze vragen erkent het college dat verschillende sectoren met problemen kampen en gaan kampen. Het denkt daarbij niet alleen aan zorg, maar ook aan het openbaar vervoer, de energie-infrastructuur en de logistieke sector in het algemeen.

Dat levert uitdagingen op voor de samenlevingen. Denk aan de toegankelijkheid van (ziekenhuis)zorg in elke regio en de bereikbaarheid van openbaar vervoer in dorpen en wijken. “Veel voorzieningen in Limburg hangen af van voldoende personeel. Elke Limburg heeft belang bij goede zorg dicht bij huis en goede bereikbaarheid via openbaar vervoer”, aldus fractievoorzitter Aleida Berghorst. “We zien daar veel spanning ontstaan. Deze uitdagingen stelt de PvdA daarom aan de kaak.”

Aleida schreef over arbeidsmarkt in de grensregio recentelijk een column in Lokaal Bestuur. Daarin neemt ze verschillende maatregelen van het kabinet op de korrel:

“Limburgse bedrijven, onderwijsinstellingen en jongeren uit de Euregio dreigen keihard getroffen te worden door het beperken van studiemigratie.
Kritische volksvertegenwoordigers, gedeputeerden, wethouders en burgemeesters die krachtig opkomen voor de belangen van Limburg en die het kabinet wijzen op de effecten van de maatregelen die zij treffen, maken Limburg niet onaantrekkelijk voor inwoners van buiten de provincie.
Wat wel een probleem is?
Een kabinet dat van Limburg een uithoek van Nederland maakt, in plaats van het hart van Europa.”