Door op 3 juli 2014

PvdA warme voorstander provinciale steun aan Limburgse kranten.

De fractie van de PvdA in Provinciale Staten is een warm voorstander van het afgeven van een bankgarantie om de overname van de Media Groep Limburg, waar Limburger en Limburgs Dagblad onderdeel van uitmaken, door het Belgische mediaconcern Concentra mogelijk te maken. Tijdens een provinciale commissievergadering in juni bleek dat naast de PvdA alleen het CDA het voorstel van Gedeputeerde Staten steunde. Een ruime meerderheid was uitgesproken tegen.

Vrijdag 4 juli wordt het voorstel om een bankgarantie van € 10 miljoen af te geven desondanks in PS behandeld.

De PvdA is een groot voorstander voor deze zeer lichte vorm van steun. Het gaat om behoud van ruim 250 banen en om behoud van een stuk Limburgse identiteit. Het bedrijf dat de beide Limburgse dagbladen uitbrengt wordt al jaren geconfronteerd met telkens nieuwe reorganisaties en verlies van banen. De huidige eigenaar Mecom heeft in de afgelopen jaren ook duidelijk laten blijken dat men weinig oog en oor heeft voor het Limburgse karakter van dit bedrijf. Verdere reorganisaties en samenvoegingen met andere bladen van Wegener, een bedrijf dat eveneens eigendom is van Mecom, dreigen in de nabije toekomst. Daardoor zal de herkenbaarheid van de Limburgse dagbladen verder worden uitgehold en dreigen nog meer banen op de Limburgse locatie van het krantenconcern verloren te gaan.

Tegenstanders van een bankgarantie van de provincie, de VVD voorop, vinden dat de overheid zich absoluut niet mag bemoeien met de media uit angst voor de aantasting van de journalistieke onafhankelijkheid. De PvdA begrijpt helemaal niets van dit argument van tegenstanders. Met een bankgarantie krijgt de provincie geen enkele zeggenschap in het bedrijf, al helemaal niet op de redactie van de kranten. Ook financieel loopt de provincie weinig risico, aangezien het om een financieel gezond bedrijf gaat en het Belgische Concentra een solide partner blijkt te zijn. De PvdA zal er dan ook alles aan doen om een meerderheid  te vinden voor deze zeer lichte vorm van bedrijfssteun waar enkele honderden banen en de toekomst van de Limburgse kranten mee gemoeid zijn.