Hulde aan de Helden: Jacqueline Aelen, Kaakchirurgassistent Laurentius Ziekenhuis Roermond 

4 april 2020

Binnen een week verrees in een oud bijgebouw van het Laurentius Ziekenhuis in Roermond het Centrum Acute Mondzorg voor Corona patiënten. Jacqueline Aelen is Assistent Kaakchirugie en fractievoorzitter van de PvdA in Roerdalen. Samen met haar collega’s richtte zij in het Laurentius Ziekenhuis Roermond een afdeling in waarop mensen uit heel Limburg met Corona of Corona-achtige klachten tandheelkundige spoedzorg kunnen krijgen. 

Hoe is sinds de uitbraak van het coronavirus je werk veranderd?

“Op verzoek van het Regionaal Overleg Acute Zorg hebben we in Roermond een Centrum Acute Mondzorg voor Corona patiënten geopend. Zo kunnen patiënten die Corona hebben of Corona-achtige klachten hebben toch de mondzorg krijgen die ze nodig hebben. Binnen een week hadden mijn collega’s en de collega’s van de technische dienst de volledige afdeling ingericht en operationeel gemaakt. Dat was een monsterklus, maar we hebben het samen voor elkaar gekregen.”

“Dat was een monsterklus, maar we hebben het samen voor elkaar gekregen.”

“Doordat mensen die Corona of met Corona-achtige klachten een verminderde weerstand hebben, kunnen er ook sneller problemen optreden in het gebit, zoals bijvoorbeeld een ontsteking. Deze klachten moeten behandeld kunnen worden en dat kan sinds 30 maart bij ons. Tandartsen kunnen de patiënten naar ons doorverwijzen. Eerst wilden we de poli een aantal dagen alleen voor Corona patiënten openen, maar het probleem was dat zij dan nog steeds door het ziekenhuis moesten lopen. Nu kunnen de mensen die bij ons komen via hun eigen ingang bij onze speciaal ingerichte afdeling komen. Het centrum zal zeker een jaar open blijven, want zelfs al kan de rest van de samenleving door, zullen wij nog steeds mensen met Corona moeten kunnen helpen met de juiste mondzorg.”

“Ook onze kleding is sterk veranderd. Normaal kunnen wij gewoon korte mouwen dragen met een mondkapje en een hoofddeksel. Nu gaat over deze kleding een extra beschermend pak, een schort, een hoofddeksel en een veiligheidsbril. Dit brengt behoorlijk wat uitdagingen met zich mee. Zo’n pak kan bloedheet worden, waardoor je het risico loopt dat je bril helemaal beslaat. Dan moeten we even wachten met de behandeling. Zo’n momentje brengt vaak wel een lach met zich mee. En de humor erin houden, dat is ook belangrijk!”

Wat doet dit met je? 

“Het is dankzij de bepakking die je draagt erg moeilijk om vriendelijk en geruststellend over te komen. Mensen kunnen alleen je ogen zien en we mogen de bepakking niet af doen, omdat het virus nog in de ruimte aanwezig is, zonder dat je in fysiek contact met de patiënt bent. Je wilt graag mensen geruststellen en zich op hun gemak laten voelen in deze moeilijke tijd, maar dat gaat nu lastiger doordat de bepakking het contact met de patiënt verminderd.”

“Thuis probeer ik ook bepaalde situaties te vermijden, zodat ik niet besmet word of ik mijn directe omgeving besmet. Je weet immers maar nooit wat je mee naar huis neemt.”

Wat wil jij ons meegeven? 

“In deze tijd van crisis is het belangrijk samen te werken, de politiek moet vooral ondersteunend zijn en de rust bewaren. We moeten samen door deze crisis en dat kan niet als iedereen elkaar loopt af te katten en onrust te stoken. Ook wanneer de samenleving weer op gang komt zal er geholpen moeten worden waar de nood het hoogst is. Er zal hulp moeten worden geboden en dat vereist maatwerk. We zullen samen de schouders eronder moeten zetten.”

Bedankt!

We zullen zeker onthouden wat je ons hebt meegegeven. Voor nu willen we jou en jouw collega’s bedanken voor jullie enorme inzet, zorg en toewijding! Stay safe! En zorg goed voor jezelf.