Hulde aan de Helden: Chames Nouri, Intensive Care Verpleegkundige

28 maart 2020

Terwijl het Coronavirus een verlammend effect heeft op onze samenleving, werken mensen in cruciale beroepen keihard door. Soms met gevaar voor de eigen gezondheid! Deze, vaak onzichtbare, helden verdienen onze aandacht, waardering en dank. Nu nog meer dan ooit! 

Een inkijkje op de Intensive Care

Vandaag bellen we met Chames Nouri, die niet alleen voorzitter is van PvdA Simpelveld-Voerendaal, maar ook psycholoog én verpleegkundige op de Intensive Care van het Zuyderland Ziekenhuis in Heerlen. Chames, hoe gaat het met jou en hoe is het op je werk?

Chames: “Met mij gaat het op zich goed. Ik ben gelukkig gezond en heb net een paar vrije dagen gehad. Vanavond ga ik de nachtdienst weer in. Toen ik vorige week aan mijn vrije dagen begon was de druk op de Intensive Care nog hanteerbaar. Er waren toen zes patiënten met een coronabesmetting. Maar inmiddels is ook bij ons opgeschaald. De Intensive Care ligt vol en de operatiekamers worden gebruikt als extra Intensive Care afdeling. Er zijn gewone patiënten, maar ook vooral heel veel patiënten met een coronabesmetting. En dit is eigenlijk pas het begin. We zitten aan de vooravond van een hele heftige tijd.”

We doen nu wat we moeten doen, we helpen zoveel mogelijk mensen.”

Behulpzaamheid en angst

Dat klinkt behoorlijk heftig Chames. Wat doet dat eigenlijk met jou en je collega’s? 

Chames: “We doen nu wat we moeten doen, we helpen zoveel mogelijk mensen. Dát is onze roeping en daar zijn we ook voor opgeleid. Maar het is niet altijd gemakkelijk. Zoals je weet is er een enorm personeelstekort in de zorg, dat merk je nu natuurlijk onmiddellijk. 

We maken extra uren of draaien diensten in een ander ziekenhuis als dat nodig is. Normaal gesproken werk ik maar 24 uur per week als verpleegkundige. De rest van mijn tijd steek ik in mijn eigen praktijk voor psychologie en mindfulness. De praktijk ligt nu tijdelijk stil en ik werk weer fulltime op de Intensive Care. 

Ik merk wel dat collega’s bang zijn en zelf ben ik dat ook wel. We willen mensen helpen, maar lopen daarbij zelf wel een groot risico om ook besmet te raken en onze dierbaren te besmetten. Ook onder het zorgpersoneel zijn mensen die door gezondheidsklachten erg ziek kunnen worden van dit virus. 

We hebben nu gelukkig nog genoeg beschermend materiaal, maar bij een patiënt die geen coronabesmetting heeft, draag je dat materiaal niet. En als zo’n patiënt dan enorm begint te hoesten, dan voelt dat niet fijn.

Wat wel goed doet, is het de enorme waardering die we voor ons werk krijgen. Het applaus voor de zorg van vorige week, maar ook de Heerlense ondernemers en burgers die ons eten en andere bedankjes brengen. Dat sleept ons erdoor!”

Samen de schouders eronder

De PvdA is de partij van samen de schouders eronder. Kunnen wij iets doen om jullie te helpen? 

Chames: “Jazeker, de hele samenleving kan wat doen! Houd je in godsnaam aan de richtlijnen van de rijksoverheid. Als je het niet voor jezelf doet, doe het dan op z’n minst voor de kwetsbare mensen in de samenleving en voor mij en mijn collega’s! Ik geloof er echt in dat we deze crisis aankunnen, als we állemaal ons steentje bijdragen.

Waar ik mij ook enorme zorgen over maak is de nazorg voor de patiënten die op de Intensive Care hebben gelegen en zijn genezen. De opname kan een traumatische ervaring zijn waardoor lichamelijke, maar ook psychische klachten kunnen ontstaan, met alle sociaal-maatschappelijke gevolgen van dien. Een vitaliteitsprogramma op basis van positieve gezondheid kan van grote waarde zijn voor de revalidatie van deze patiënten en het zou fantastisch zijn als de Provincie kan helpen om dit voor zoveel mogelijk patiënten beschikbaar te maken. ”

Bedankt

Daar zullen we zeker naar kijken, Chames. We nodigen je van harte uit om ons daar binnenkort eens wat meer over te vertellen. Voor nu willen we jou en je collega’s heel graag enorm bedanken voor jullie enorme toewijding, inzet en zorg. Pas goed op jezelf!