De toekomst van Zuid-Limburg

19 september 2024

Op zaterdag 14 september bezocht Frans Timmermans Café Pelt in Heerlen. Frans sprak over de problemen van de regio’s in het licht van het dreigende verlies van een volwaardig ziekenhuis in Heerlen. Hij werd vergezeld door Kamerlid Julian Bushoff en de middag werd begeleid door de fractievoorzitters van de PvdA Limburg (Aleida Berghorst) en GroenLinks Limburg (Thea Jetten). Een fotoreportage is te vinden onderaan dit bericht.

UPDATE: Tijdens de Algemene Beschouwingen hebben GL/PvdA en SP een motie ingediend die de regering oproept verantwoordelijkheid te nemen bij het openhouden van Zuyderland in Heerlen. Deze motie moet nog in stemming worden gebracht.

Regio’s in de kou

Wat betekent het voor Zuid-Limburg om telkens opnieuw voorzieningen te verliezen? En wat doet het kabinet daar eigenlijk aan? Het antwoord op die laatste vraag was volgens Timmermans eenvoudig: niets. Regio’s komen er bekaaid af in het regeerprogramma.

Terwijl er vrijwel niets te vinden is over regio’s en over Zuid-Limburg in het bijzonder, zijn de maatregelen die het kabinet wil treffen, wel extra zwaar voor burgers, gemeenten en provincie. Een van die voorbeelden is de verhoging van btw op de cultuursector en dus ook op boeken.

Terwijl veel gemeenten in Limburg een veel te hoge mate van laaggeletterdheid kennen, zijn zulke maatregelen funest. Waar meer lezen een voorwaarde is voor het tegengaan van laaggeletterdheid, is het duurder maken van boeken wat je precies niet moet doen.

Statenlid Lianne Schuuring legde daarbij de nadruk op het zogenaamde ravijnjaar. Door een korting krijgen gemeenten en provincie vanaf 2026 veel minder geld van het Rijk. Dit terwijl veel gemeenten juist inzetten op het terugdringen van laaggeletterdheid en investeren in een gezonde toekomst. Timmermans benadrukte dat GroenLinks-PvdA in haar plannen juist extra zou investeren in provincies en gemeenten.

Investeren in de toekomst

Fractievoorzitter Melvin Roeleveld van de PvdA Landgraaf legde uit dat dit ook broodnodig is. In Heerlen is hij werkzaam in het sociaal domein en ziet hij hoe belangrijk het werk is dat in Heerlen-Noord wordt gedaan. Er zijn echter meer plekken dan alleen Heerlen-Noord in de hele regio.

Het is daarom van belang dat het kabinet veel meer aandacht krijgt voor Zuid-Limburg. Timmermans noemt dit de “ereschuld” die het land heeft aan de regio die in de jaren 50 en 60 de economie van Nederland dreef.

Ziekenhuiszorg

Julian Bushoff is woordvoerder ziekenhuiszorg namens GroenLinks-PvdA in de Tweede Kamer. Hij lichtte toe wat de problemen zijn en hoe dit mogelijk aangepakt kunnen worden. Frans en Julian bevestigden dat ziekenhuizen als Zuyderland geregeerd worden door geld. Specialisten vormen een maatschap en zijn niet in loondienst. Wat GroenLinks-PvdA betreft moet daar dan ook een einde aan komen.Beiden zullen zich blijven inzetten voor het behouden van volwaardige ziekenhuis in zowel Sittard-Geleen als Heerlen. “En volwaardig is dan dus met een goed beddenhuis, geboortecentrum, intensive care en spoedeisende hulp”, zo lichtte Timmermans toe.

Naast leden en andere belangstellen waren ook enkele huisartsen aanwezig. Zij gaven aan zich met de PvdA en GroenLinks zorgen te maken.

80 jaar vrijheid

Aleida Berghorst sloot de bijeenkomst af met een welgemeend dankwoord aan Julian en Frans. Ze refereerde aan de gesprekken die ze die ochtend had gehad met veteranen die 80 jaar geleden ook in Maastricht waren. De vrijheid die Limburg en Nederland terugkregen waren veelbelovend. Maar het feit dat radicaal-rechts een opmars maakt, smaakt daarbij wrang. Het is volgens Aleida daarom extra belangrijk dat juist de PvdA en GroenLinks een tegengeluid laten horen.