Boete in het belang van de Limburgse reiziger

20 september 2024

Arriva heeft in Limburg een boete gekregen van bijna één miljoen euro. De boete heeft betrekking op het jaar 2022, waarin het meerdere afspraken niet nakwam. Er vielen te veel ritten uit, Arriva had te veel vertraging én er vertrokken te veel bussen en treinen te vroeg. De kwaliteit van het ov in Limburg is daardoor verslechterd. De boete komt juist ten gunste van de reiziger en die kwaliteit.

“We begrijpen dat de nasleep van de pandemie voor uitdagingen zorgde, zoals minder reizigers en tekort aan personeel. Maar reizigers in Limburg mogen hier niet de dupe van worden”, zegt PvdA-gedeputeerde Jasper Kuntzelaers. “Goed openbaar vervoer is belangrijk voor de bereikbaarheid in Limburg. We blijven Arriva hierop aanspreken.”

Duurder, maar niet beter

In 2023 kwam de Statenfractie ook al tot de conclusie dat de kwaliteit van het openbaar vervoer in Limburg te wensen overlaat. Fractievoorzitter Aleida Berghorst zei hierover: “Ik krijg regelmatig en soms dagelijks berichten van buschauffeurs en machinisten. Zij maken zich met ons zorgen om de kwaliteit die geboden kan worden ten opzichte van de prijsstijgingen.”

Daarom is sinds kort een werkgroep ov actief in Provinciale Staten. Samen met de Gedeputeerde werken deze Statenleden aan een beter Limburgs openbaar vervoer.

Beter openbaar vervoer

Het ov in Limburg kent een aantal problemen. Allereerst wordt er te weinig gebruik van gemaakt. Dat komt deels door de pandemie. Momenteel maken minder mensen gebruik van vervoer per bus of trein dan voor 2020.

Daar moet echter bij worden aangemerkt dat de prijs sindsdien ook weer is gestegen en de kwaliteit niet gewaarborgd kon worden. De Limburgse reiziger moet dus meer betalen voor het ov, maar krijgt daarvoor niet meer kwaliteit. Limburgs ov moet juist toegankelijk zijn voor iedereen. Duurdere en uitgevallen ritten staan hier haaks op.

Gedeputeerde en Provinciale Staten hebben eerder dit jaar overigens flinke stappen gezet om deze toegankelijkheid te verbeteren. Zo komen minima en kinderen in aanmerking voor gratis vervoer en krijgen jongeren korting. Onze fractie verwacht daarom dat Arriva ook haar bijdrage levert aan deze toegankelijk.

Boete investeren in kwaliteit

De fractie steunt de provincie daarom in het opleggen van de boete. Zij ziet ook dat zowel personeel als reiziger de dupe is van de situatie. Het is daarom goed dat door deze boete bijna een miljoen euro geïnvesteerd wordt in de kwaliteit van het ov. “Chauffeurs en conducteurs werken elke dag weer hard om mensen te vervoeren. Reizigers moeten genoeg betalen en mogen zo min mogelijk rituitval en vertraging verwachten”, aldus Aleida.