Voldoende beschikbare en kwalitatief goede woningen zijn ook in Limburg een uitdaging. De PvdA Limburg had de volgende ambitie in het verkiezingsprogramma 2023-2027: woningen die betaalbaar zijn voor lagere en middeninkomens hebben prioriteit. Betaalbare woningen zijn niet alleen woningen die in aanschaf niet te duur zijn, maar ook duurzame woningen. Een belangrijke ambitie die ook recht doet aan de Woondeals Limburg. Gemeenten moeten namelijk streven naar 30% sociale huur in de nieuwbouwplannen.
Verder wilden we aandacht voor bouwen in bestaande, bebouwde gebieden. Natuur moet zoveel mogelijk natuur blijven, er is zelfs méér natuur nodig. Tot slot was het voor de PvdA Limburg van belang dat er voldoende aandacht is voor de verschillende doelgroepen, waaronder jongeren en ouderen. Alle standpunten uit het verkiezingsprogramma zijn hier te vinden.
Onze fractie is sinds de start van de nieuwe periode veel met wonen bezig geweest. De eerste gemaakte afspraak kwam meteen terecht in het coalitieakkoord “Elke Limburger telt”. Voor elk nieuwbouwproject moet eerst gekeken worden naar de bestaande beschikbare ruimte binnen kernen en steden. Dit noem je “inbreiding”. Ook stelt de provincie een Leefbaarheidsfonds in. Bij woningbouw hoort natuurlijk een goed niveau aan voorzieningen. Zowel gemeenten als burgers en verenigingen kunnen een aanvraag doen om te zorgen voor het instandhouden van voorzieningen in kernen en wijken.
Balans
Als provincie willen we zo goed mogelijk samen met gemeenten zorgen voor meer woningbouw. De vraag daarbij is vervolgens: waar komen die woningen terecht? Limburg kent net als elke provincie plaatsgebrek om te voldoen aan alle wensen. Niet altijd is er voldoende plek in kernen en steden. We moeten daarom constant een goede balans vinden tussen woningbouw, landbouw, natuur en recreatie.
Deze balans heeft PvdA-Statenlid Lianne Schuuring tot uiting gebracht in een aangenomen motie die hier te vinden is. Deze motie werd behandeld bij het beleidskader Leefbare steden en dorpen. In dit beleidskader heeft onze fractie ook aandacht gevraagd voor de verschillende doelgroepen die in onze provincie behoefte hebben aan woonruimte. Ook vergroening is voor ons een absolute voorwaarde van een leefbare leefomgeving.
Isolatie
Goed wonen gaat niet alleen over beschikbare woningen en over nieuwbouw. Limburg kent veel verouderde woningen die niet of slecht geïsoleerd zijn. Denk aan een woning met enkel glas of zonder een geïsoleerde spouwmuur.
Tijdens de Algemene Beschouwingen van 2023 diende Statenlid Lisa Wolters namens de fractie daarom een (aangenomen!) motie in om te bezien hoe de isolatieopgave versneld kan worden. Hierbij hebben wij aandacht gevraagd voor hulp aan corporaties, maar ook aan burgers met een lager inkomen die gebruik willen maken van het Warmtefonds.
Samenwerking met gemeenten
De PvdA Limburg ziet de woningmarkt bij uitstek als een opgave die samen met gemeenten gerealiseerd moet worden. In Heerlen werkt Casper Gelderblom (wethouder namens PvdA, GroenLinks, PvdD) aan de woningmarkt en verduurzaming. We vroegen aan hem hoe hij de combinatie zoekt in zijn portefeuille: volkshuisvesting en duurzaamheid.
”Iets doen aan kosten zoals met het prijsplafond, is een doekje voor het bloeden”, zo legt hij uit. “Je kunt beter structureel investeren in je woningvoorraad. Dat doe je om te verduurzamen, kosten voor bewoners te verlagen, maar je maakt je stad ook aantrekkelijker. Met het verduurzamingsoffensief willen we als volgende stap zesduizend woningen verduurzamen in zes jaar.”
Het aanpakken van de woningmarkt heeft natuurlijk te maken met bouwen. Er ligt volgens Casper een ambitieus provinciaal plan dat ook in Den Haag indruk heeft gemaakt. Dit koppelt hij aan de wetgeving die nog onder het vorige kabinet tot stand is gekomen. Een van de cruciale elementen van de woningmarkt is volgens hem dan ook de 30%-norm voor bouw van sociale huur. Met een betere spreiding van sociale huurwoningen heeft Limburg als geheel daar veel baat bij.
Maar naast de opgave om de woningbouw goed in te richten, is ook de aanpak van de huidige woningvoorraad van belang. “In de particuliere sector wordt te vaak misbruik gemaakt van mensen die het moeilijk hebben, aldus Casper. “Denk aan mensen met verslavingen, zorgmijders en arbeidsmigranten. Daar moet je paal en perk aan stellen. Dat hebben we in Heerlen meteen gedaan toen ik startte als wethouder.”
Door als gemeente te sturen op je volkshuisvesting, kun je volgens Casper wijken die het moeilijk hebben, gaan ontzien. Als voorbeeld noemt hij Vrieheide. “Door woningen in deze wijken op te knappen, stijgt de waarde van deze woningen. Maar de wijk wint ook aan aantrekkingskracht, waardoor de samenstelling wijzigt.” Casper noemt dit de balans tussen vragers en dragers. “Als te veel mensen bij elkaar wonen die het zelf moeilijke hebben, gaan ze het ook samen moeilijk hebben.”