De Statenfractie van de PvdA ging in gesprek met haar voormalig fractiemedewerker Lisa Wolters. Lisa is sinds 23 juni 2023 Statenlid en is belast met onder andere cultuur en de sociale agenda.
Lisa, je hebt in een vorige periode voor de fractie gewerkt. Nu zit je zelf in de Statenzaal. Hoe is dit verschil in het begin voor je geweest?
“Voor mij was het grootste verschil dat ik ineens niet meer op de achtergrond stond. Als medewerker sta je voor de Statenleden klaar en zorg je ervoor dat alles tot in de puntjes geregeld is. Vanaf het moment dat ik Statenlid werd, was mijn rol ineens heel anders. Je komt in het spotlight te staan en ineens zit je zelf aan tafel. Daarbij kom je dan wel met dezelfde onderwerpen in aanraking, maar vanuit een heel ander perspectief.”
Je maidenspeech ging over het beleidskader cultuur en erfgoed. Hoe heb je die vuurdoop beleefd?
“Ik vond het een heel spannend moment. Ik had twee woordvoeringen vlak achter elkaar en twee moties die voor mij heel belangrijk waren. En dan sta je daar ineens helemaal alleen achter het spreekgestoelte. In mijn bedrage ging het over Limburgse taal en cultuur en ik besloot ook een woordje Limburgs te spreken. Door de zenuwen vergat ik bijna terug over te gaan naar het Nederlands. Haha. Maar het ging goed. De motie over Limburgse taal werd met een meerderheid aangenomen. Bij mijn tweede woordvoering werd de motie die ging over het behoud van beide SEH’s van Zuyderland zelf met unaniem aangenomen.”
Limburgse taal is één van de punten die veelvuldig aan bod kwamen. Hoe zie jij de toekomst van het Limburgs voor je?
“Ons Limburgs is gelukkig een levendige taal die met de toekomst kan meebewegen en zolang we onze taal en cultuur blijven delen met elkaar zal het Limburgs een mooie en sterke toekomst tegemoet gaan. Moderne platforms zoals tiktok en instagram dragen bij aan het moderniseren van het Limburgs en jongeren toegang geven tot content die in het Limburgs wordt gemaakt. Maar ook bands zoals Rowwen Hèze en de Janse Bagge Bend maken Limburgs populair. Er is zelfs een metalband (Chain of Dogs) die teksten maken in het Limburgs. Limburgs is toch ’t sjoonste waat dr is!
Als we het over de Limburgse taal hebben: tijdens de Limburgdag in Blerick heb je samen met het Hoes veur ’t Limburgs een workshop opgezet. Hoe ging dat in z’n werk?
“Ik vond het belangrijk dat het geen historisch college over het Limburgs zou worden, maar dat we op een andere manier aan de slag gingen met onze taal. Voor veel Limburgers is Limburgs spreken een tweede natuur en ik wilde die tweede natuur een nieuwe bewustwording geven.
Rob van het Hoes veur ’t Limburgs heeft onze taalhersenen geprikkeld door op basis van bestaande Limburgse teksten, ons nieuwe teksten laten vormen met de Limburgse woorden die ons opvielen of anders waren dan het dag dagelijkse Limburgs wat je zelf gebruikt. Van onze nieuwe teksten hebben we collages gemaakt en ze nieuwe betekenis gegeven. Het was een bijzondere manier om met taal bezig te zijn en frisse blik te ontwikkelen over het Limburgs.”
Cultuur is vaak een ondergeschoven kindje bij rechtse wind in Den Haag. Hoe gaat dat in de huidige Limburgse coalitie en wat is daarin je doel?
“De huidige coalitie in Den Haag heeft zorgelijke plannen met niet alleen cultuur, maar ook sport. Als deze plannen hun uitwerking krijgen dan trekken kinderen en de mensen die het toch al niet breed hebben aan het kortste eind.
In de huidige coalitie is er gelukkig veel aandacht voor cultuur. Op dit moment zetten we ons in voor een betere verdeling van cultuurmiddelen over Zuid- en Noord-Limburg, waardoor er ook een beter cultuuraanbod in Noord-Limburg kan worden gerealiseerd. Als Statenlid wil ik mij inzetten voor een breed aanbod van cultuur, verspreid over de hele provincie. En dat is voor mij niet alleen cultuur om naar te kijken, maar ook cultuur om aan mee te doen. Van schutterij of harmonie tot de schilderles of breakdanceklas in het dorp. Cultuur verbindt mensen en cultuur verbindt Limburg.”
Je hebt je ook beziggehouden met de toekomst van Zuyderland in Sittard-Geleen en Heerlen. Recentelijk ben je op werkbezoek geweest met afdelingen. Hoe kijk je terug op het proces en hoe zie je de toekomst?
“De toekomst van Zuyderland is voor mij een moeilijk dossier. We gaan er als provincie niet officieel over, maar de toegang tot zorg raakt alle facetten van onze samenleving. Als statenlid sta je voor Limburg en daarom vond ik het belangrijk om mij toch in de situatie te verdiepen en de provincie aan te zetten tot actie. Helaas zal een van de twee SEH’s en IC’s van Zuyderland sluiten en het ziet er niet naar uit dat deze beslissing snel teruggedraaid zal worden. Wat nu van belang is dat wij met elkaar ervoor zorgen dat in Parkstad de zorg goed bereikbaar blijft en dat we alle zeilen bijzetten om te voorkomen dat mensen tussen schip en wal raken. Dat vergt een aanpak waarbij zorgorganisaties, gemeentes, provincie en de bewoners goed moeten samenwerken.”
Wat hoop je in het komende jaar te kunnen bereiken als Statenlid?
“In het komende jaar hoop ik mijzelf meer te ontwikkelen als Statenlid. Als groentje heb ik nog veel te leren. Inhoudelijk wil ik mij richten op het versterken van het sociaal weefsel in Limburg en natuurlijk het voortzetten van de inzet op cultuur.”