V.	Wonen en Volkshuisvesting
Verkiezingsprogramma

V. Wonen en Volkshuisvesting

Een goede en betaalbare woning voor alle inwoners

De woonopgave is in deze eeuw nog nooit zo groot geweest. Limburg heeft niet zozeer nood aan grote aantallen woningen (balans geboorte en sterfte leidt nog steeds tot krimp), het gaat om een aantal van netto zo’n 15000) woningen tot en met 2030 verdeeld over de hele provincie. Maar de woningen die gebouwd worden moeten wel betaalbaar zijn: dan praten we over de totale woonkosten: de huren/hypotheeklasten en de energielasten etc. De uitdaging voor Limburg is dus het bouwen van voldoende betaalbare, energieneutrale  woningen (sociale huur en middelhuur en koopwoningen, nu wordt teveel nieuwbouw gepland in het duurdere segment). We spreken over netto 15000 woningen, dat betekent dat er bijna 27000 woningen gebouwd worden, maar dat er ook 12.000 woningen gesloopt gaan worden. En sloop vindt met name plaats in de goedkope huurwoningen. De provincie  moet dus oppassen dat niet de gemakkelijkste weg gekozen wordt door het accent op korte termijn te leggen op dure koop. De 30% norm sociale huurwoningen per gemeente wordt door de PvdA gezien als een absoluut minimum.

De provincie heeft samen met de landelijke overheid weer een grotere rol de komende jaren op het gebied van de volkshuisvesting. Dat betekent dat de provincie vooral regie moet nemen en de ‘samenhang der dingen’ goed in de greep moet houden: bouw zoveel als maar kan binnen de bestaande bebouwing, bescherm ons landschap. In de wei bouwen is verleidelijk eenvoudig maar onwenselijk. Versterking van de leefbaarheid in wijken en dorpen, met voldoende groen in de buurt, is hierbij het doel. De provincie dient in dit kader ook op de ‘waterbelangen’ toe te zien: waterbelang noodzaakt tot een  gemeentegrens overschrijdende, regionale, provinciale benadering van de woningbouw.

De provincie zorgt ervoor dat de gemeenten de nieuwbouwopgaven goed koppelen aan de herstructurering van wijken, de transformatie-opgaven, de energie-/verduurzamingsaanpak. Juist in een  herstructureringsaanpak kan het maatwerk geleverd worden bijvoorbeeld op het gebied van ‘doorstroming’ van jongeren en ouderen. Regie voeren op volkshuisvestingsbeleid is verantwoordelijkheid nemen voor veel meer dan het bouwen van woningen.

Een belangrijke verantwoordelijkheid op het gebied van de volkshuisvesting is het huisvesten van bijzondere groepen als studenten, vluchtelingen, statushouders en arbeidsmigranten. Hier moet een forse inspanning geleverd worden. Zorg voor een ambitieus huisvestingsbeleid, zodat geen strijd tussen doelgroepen ontstaat maar juist goed samenleven en sociale cohesie in de wijk worden bevorderd. Al onze inwoners hebben recht op adequate huisvesting. Ombouw van bestaande gebouwen en woningen is hierbij noodzaak. Er moeten tegen gewaakt worden dat dit een alibi is voor huisjesmelkers om maar woningen te splitsen, te verkameren en ‘uit te wonen’ door te intensieve, soms zelfs illegale bewoning.

De betaalbaarheid van de huisvestingsplannen is problematisch. De logica van de financiële regelingen van de landelijke overheid is afgestemd op grootschalige nieuwbouw en niet op de kleinschaliger pincet-aanpak, die in Limburg nodig is. Dit betekent, dat het kabinet Rutte ook op dit punt ‘geholpen’ moet worden om af te komen van de randstadobsessie. Ook moet het kabinet het de wooncorporaties mogelijk maken om te werken aan de verduurzaming van woningen. Tevens zal de stijging van de huren, ook in de particuliere verhuur, strak door de landelijke overheid gereguleerd moeten worden zodat goed wonen voor iedereen toegankelijk en betaalbaar is en blijft.

Aandacht dient ook de komende periode besteed te worden aan de instandhouding en verduurzaming van ons cultureel erfgoed, onze monumenten, waar mogelijk gecombineerd met een woonfunctie.

De PvdA waarschuwt voor al te gemakkelijke oplossingen bij het woningbouwvraagstuk: vooral onder de noemer tijdelijke en flexibele bouw worden veel kwaliteitscriteria verwaarloosd. Het stapelen van onaantrekkelijke en beperkt houdbare containers en het smakeloos neerzetten van ‘revolutiebouw’ op toevallige open plekken moet sterk worden bestreden. Om een goed woon- en leefklimaat te realiseren zijn vitale en duurzame centrumgebieden noodzakelijk. Met name de winkelgebieden in de kleinere centra staan erg onder druk. De provincie moet zich inzetten om samen met gemeenten, corporaties en het bedrijfsleven deze gebieden toekomstbestendig te maken.

Onze keuzes:

Geef prioriteit aan betaalbare en duurzame woningen

Geef prioriteit aan de realisatie van voldoende betaalbare en duurzame woningen; betaalbaar wonen en voortvarend energie-/verduurzamingsbeleid gaan hand in hand.

Bouw in bestaand bebouwd gebied

Bouw in bestaand bebouwd gebied en zorg daar voor voldoende groen, bescherm de wei.

Bouw naar behoefte van diverse doelgroepen

Zorg voor bouw in relatie tot de behoefte van de diverse doelgroepen en bevorder daarbij goed samenleven en sociale cohesie in wijken.

integraal beleid

De provincie neemt de regie ambitieus op en neemt verantwoordelijkheid voor integraal beleid.

Maatwerkfinanciering vanuit de landelijke overheid

De landelijke overheid moet maatwerkfinanciering leveren in Limburg.

Deel dit