Bezoek aan Tweede Kamer
Tekst Hassan Osman, FNV Jong
Vanmorgen samen met Statenlid Tirza Houben in de Tweede Kamer in gesprek geweest met VVD Tweede Kamerlid Van Veen, woordvoerder politie over het onderwerp etnisch profilering. We hebben in een uur durend gesprek gesproken over de maatregelen die genomen kunnen worden om tot een oplossing te komen voor deze kwestie en vooral waar we elkaar in kunnen vinden.
VVD blijft stellig over het feit dat we de politie niet op een ‘verdachten bankje’ moeten plaatsen en dat er niet voldoende respect is vanuit de samenleving naar de politie toe. Zij vinden dat daar veel in te winnen valt. Er zou geen veronderstelling moeten zijn dat de politie niet deugt. Zij geloven wel dat je zo nodig de ‘mal’ moet veranderen. Denk aan sollicitanten die voor een politiefunctie solliciteren met een migranten achtergrond en die door bepaalde structureren worden achtergesteld. Daarnaast willen zij zich inzetten voor een diverser personeelsbestand.
Middelen zoals stopformulieren zien ze niet zitten, want de politie moet niet in het ‘verdachten bankje’ terecht komen. Ondanks de successen die in het buitenland worden behaald, waarbij het aantal staandehoudingen flink zijn afgenomen terwijl de aanhoudingen gelijk zijn gebleven. Zij willen er toch niet aan geloven (vooral met de komende verkiezingen is het niet interssant). Ze staan wel open voor het onafhankelijk onderzoek dat uitgevoerd zal worden door minister Van der Steur van Veiligheid & Justitie om de effectiviteit te bepalen van stopformulieren in Nederland.
Verder zijn ze van mening dat het onderwerp bij alle partijen niet hoog op de agenda zal komen in de aankomende verkiezingen. Dit biedt een kans om het tegendeel te bewijzen. Moties in de Tweede Kamer zijn al ingediend voor de inzet van stopformulieren om etnisch profilering tegen te gaan.
Het was een goed gesprek waar we juist tot toenadering zijn gekomen in plaats van volop de aanval in te gaan en dat was ook de insteek, maar waar we wel ons standpunt duidelijk hebben gemaakt; dat het een feit is dat racisme en discriminatie plaatsvindt in Nederland en dat er een roep is vanuit de samenleving om snel en met de inzet van concrete middelen dit te bestrijden.