Door Aleida Berghorst op 19 februari 2016

Schriftelijke vragen strafrechtelijke vervolging Avenue2

Afgelopen vrijdag stond in Dagblad de Limburger dat het Openbaar Ministerie (OM) besloten heeft Avenue2 en twee van haar topmannen strafrechtelijk te vervolgen. Mensen verdienen een fatsoenlijk loon en goede arbeidsomstandigheden, voor uitbuiting is in Nederland geen plaats. Werknemers verdienen ondernemers die goed zijn voor hun mensen. De PvdA Limburg vindt overtredingen van de Arbeidstijdenwet en CAO daarom onacceptabel en is geschrokken van het nieuws dat het OM besloten heeft tot strafvervolging van Avenue2.

Aleida Berghorst heeft schriftelijke vragen gesteld over deze berichten, omdat de Provincie Limburg ook onderdeel is van de Stuurgroep A2 Maastricht. In november 2013 concludeerde ook de expertcommissie, die door de Stuurgroep A2 is ingesteld, dat het aannemelijk is dat zowel de Arbeidstijdenwet als de CAO Bouw zijn overtreden. De PvdA wil daarom graag van de gedeputeerde weten of Avenue2 is aangesproken op haar verantwoordelijkheden en wat de reactie hierop was. Ook wil de PvdA graag weten of de gedeputeerde op de hoogte gebracht was van het onderzoek van de Inspectie en de brief waarin de topmannen van Avenue2 de overuren verklaren, en welke consequenties de Provincie kan verbinden aan een eventuele veroordeling van Avenue2 en haar topmannen.

De Inspectie Sociale Zekerheid en Werkgelegenheid (SZW) startte ongeveer 2 jaar geleden een onderzoek na berichten over uitbuiting van buitenlandse werknemers bij de aanleg van de A2-tunnel in Maastricht. Uit dat onderzoek bleek dat de urenregistratie van medewerkers niet klopte, omdat er heel veel overuren geregistreerd werken. De twee topmannen zeggen in een brief aan de SZW dat sommige medewerkers bonussen hadden gekregen en dat deze als overuren op de loonstroken stonden. Medewerkers hebben deze bonus alleen nooit ontvangen.

Bekijk hier onze vragen: Schriftelijke vragen strafrechtelijke vervolging Avenue2 (1)

Aleida Berghorst

Aleida Berghorst

Woonplaats: Sittard Lid sinds: 2003 Waarom PvdA? Mijn interesse in de PvdA is gewekt toen ik 18 was, toen ik nog (net) op de middelbare school zat. Bert Koenders zat net in de Tweede Kamer en kwam bij ons op school een gastles verzorgen. Ik vond het razend interessant en toen ik ging studeren in Nijmegen besloot

Meer over Aleida Berghorst