Door op 25 september 2013

PvdA Noord Limburg staat voor werk!

Zaterdag 14 september werd in ‘de Kiosk’ in de Venrayse wijk ’t Bruksje een regionale bijeenkomst georganiseerd over de aanpak van de werkloosheid in Noord-Limburg. Tweede Kamerlid John Kerstens, directeur werkplein Venlo Louis Litjens en regiomanager arbeidsmarktregio UWV Don Thijssen gingen, onder leiding van wethouder Birgit op de Laak met elkaar in gesprek over de rol van de centrale en de decentrale overheid op het gebied van werkgelegenheid.

Ronde tafel

John Kerstens ging in zijn pleidooi in op de rol van de gemeente als eerste overheid en het belang van samenwerking.  Het kabinet zou volgens hem in moeten zetten op stimuleren en investeren. Niet alleen door geld van de overheid, maar vooral door afspraken te maken met bijvoorbeeld pensioenfondsen die, met 1% meer investering in de Nederlandse economie kunnen zorgen voor een investering van 10 miljard. Maar ook geld dat nu vast zit in allerlei regelingen zou makkelijker in het betalingsverkeer terecht moeten komen zodat mensen makkelijker de benodigde investeringen in bijvoorbeeld de woningmarkt kunnen doen.

Louis Litjens haakte hierop in door te pleiten voor een nog stevigere regionale aanpak binnen de arbeidsmarktregio Venlo, zowel tussen gemeenten onderling, maar ook tussen sectoren als bijvoorbeeld samenwerking tussen overheid en uitzendbureaus. Creatieve oplossingen om samen aan de werkgelegenheid te werken. Hierop werd door Don Thijssen aangehaakt die inging op de door UWV en gemeente gezamenlijk op te zetten werkgeversbenadering. Er zit nog een schot maar zowel voor Noord als Midden Limburg zijn we niet meer elkaars concurrent maar zien we de gezamenlijke belangen. We lopen naast elkaar naar de werkgever in plaats van achter elkaar aan! Naast samenwerking in de uitvoering is er ook uitvoerig gepraat over het optimaliseren van wet en regelgeving. Voorbeelden zijn de budgetten die er zijn voor regionale plannen maar ook de wet en regelgeving die er voor moet zorgen dat werken ook daadwerkelijk loont.

Ook over zorgen die leven, waaronder verdringing op de arbeidsmarkt door arbeidsmigranten maar ook door vrijwilligerswerk, of de wurggreep waar mensen in de uitkering in zitten, en de aanpak van de jongerenwerkloosheid werd uitvoerig gesproken.

Werksessie

Het tweede deel van de ochtend werd in groepen gewerkt aan de richting voor de regionale aanpak. Uit de discussie(s) is een aantal speerpunten naar voren gekomen die de komende tijd oor de verschillende afdelingen uitgewerkt zullen worden in de verkiezingsprogramma’s:

  1. Koppelen van onderwijs met de reëel vraag op de arbeidsmarkt
  2. Regionale werkgeversbenadering
  3. Inzetten op 50 plussers
  4. Social Return
  5. Voorkomen van verdringing van reguliere arbeid door vrijwilligers
  6. In beeld brengen en actie op niet uitkeringsgerechtigden
  7. Gelijke spelregels arbeidsmigranten
  8. Aanpak jeugdwerkloosheid
  9. Regionale samenwerking Sociale Zaken met Economische Zaken
  10. Werkgevers faciliteren om doorstroom naar andere bedrijven te bevorderen bij ontslag
  11. Regionaal ondernemers steunpunt
  12. Arbeidsprocessen opdelen
  13. Flexibele pools indelen met vast inkomen
  14. Kleinere projecten inrichten in verband met motivatie en ritme

Waar ben je naar op zoek?