PvdA Limburg zorgt voor een transitieplan naar een Circulaire Economie

Door Aleida Berghorst op 9 oktober 2020

Pieter Jager was 100 jaar geleden de schillenboer in Leeuwarden. Hij was 26 jaar oud en pas getrouwd met zijn Antje. Als schillenboer ging Pieter met paard en wagen de deuren langs om etensresten op te halen. Schillen en broodkorsten werden verkocht als veevoer aan de boeren rondom de stad en de botten gingen maar de lijmfabriek. Zo werd 100 jaar geleden voedsel verspilling tegen gegaan. Ze waren hun tijd ver vooruit.

Pieter en Antje zijn de overgrootouders van Statenlid Aleida Berghorst, die er als woordvoerder Mobiliteit en Duurzaamheid voor pleit dat het provinciebestuur nu plannen moet maken voor de duurzame toekomst van onze economie.

Poppendokter

Want het beroep van schillenboer bestaat al decennia niet meer. Net als het beroep van poppendokter of scharensliep is het ingehaald door de tijd en de ontwikkeling van onze wegwerpeconomie.

In 100 jaar kan er een boel veranderen.

We waren in Nederland nog nooit zo rijk en we consumeerden in Nederland nog nooit zoveel als nu. Met onze bijna onstilbare honger naar meer, nieuwer en beter putten we de aarde uit. Daar moeten en kunnen we nu wat aan doen. Wij zijn de generatie die het tij kan en moet keren, om de aarde leefbaar te houden voor de generaties na ons.

Wegwerpeconomie

Dat kunnen we onder anderen doen door onze wegwerpeconomie om te vormen naar een economie waarin afval niet meer bestaat, een circulaire economie. En dat is een enorme economische en sociaal maatschappelijke opgave.

Bedrijven moeten de stap naar circulair produceren kunnen en durven zetten, maar consumenten moeten circulaire producten ook kunnen kopen tegen een redelijke prijs en onze beroepsbevolking moet klaargestoomd worden voor de nieuwe banen die deze omslag gaat opleveren.

Beleidsplan Circulaire Economie

En om dat op een goede manier te organiseren moet je als overheid een plan maken. De rijksoverheid heeft in 2016 al een route uitgestippeld: 50% minder grondstoffen gebruiken in 2030 en 100% circulair in 2050. Maar het Beleidsplan Circulaire Economie van de Provincie Limburg kijkt niet verder dan 2023.

Verder kijken

De PvdA Limburg vindt dat de tijd van korte termijn plannen en leuke projecten met een circulair of groen randje voorbij is.

Om onze Limburgse economie op een sociale en verantwoorde manier om te vormen naar een duurzame economie waarin afval niet meer bestaat is het belangrijk dat we als provinciale overheid juist een plan maken voor de lange termijn. Een plan waarin niet alleen oog is voor de economische belangen, maar juist ook voor de sociaal maatschappelijke gevolgen.

Amendement

Met een amendement heeft de PvdA Limburg de korte termijn ambitie van Gedeputeerde Staten aangevuld met de lange termijn ambitie die in 2016 door de rijksoverheid is geformuleerd en hebben we Gedeputeerde Staten de opdracht gegeven om een plan te maken voor het omvormen van onze economie naar een economie waarin afval niet meer bestaat.

Door de steun van Partij voor de Dieren, SP, Groenlinks, 50 Plus, Lokaal Limburg, D’66 en het CDA is het amendement aangenomen en moet Gedeputeerde Staten aan de slag!

Een mooi resultaat om trots op te zijn!

Aleida Berghorst

Aleida Berghorst

Woonplaats: Sittard Lid sinds: 2003 Waarom PvdA? Mijn interesse in de PvdA is gewekt toen ik 18 was, toen ik nog (net) op de middelbare school zat. Bert Koenders zat net in de Tweede Kamer en kwam bij ons op school een gastles verzorgen. Ik vond het razend interessant en toen ik ging studeren in Nijmegen besloot

Meer over Aleida Berghorst