Door op 7 februari 2014

PvdA-Gedeputeerde Bert Kersten haalt hard uit naar kabinet over accijnzen

U heeft het vast en zeker meegekregen. Per 1 januari 2014 heeft de Rijksoverheid de accijnzen verhoogd. Deze maatregel heeft dramatische gevolgen voor de pomphouders in de grensstreek. Limburgse tankstations langs de grens met België en Duitsland hebben vorige maand een kwart minder diesel en LPG verkocht dan in januari 2013. De verkoop van benzine liep met 13 procent terug. Dat blijkt vandaag uit onderzoek van brancheorganisatie BOVAG. Door de daling liep de schatkist volgens BOVAG in januari ongeveer 45 miljoen euro aan accijnsinkomsten mis, plus ongeveer 20 miljoen euro aan BTW.

Ik sprak onlangs met een pomphoudster uit Maria Hoop die 70% minder omzet had in januari! Het Financieel Dagblad heeft het zelfs over een zogenaamd weglekeffect van €600 miljoen omdat Nederland de hoogste accijns op benzine en LPG in Europa heeft. Door de accijnsverhoging gaan veel Limburgers over de grens in Duitsland en België tanken en doen daar meteen hun boodschappen.

In Kerkrade is het eerste tankstation al gesloten omdat de klanten een paar honderd meter doorrijden om in Herzogenrath hun tank vol te gooien. Ik voorzie dan ook op korte termijn nog meer pomphouders die het hoofd écht niet meer boven water kunnen houden en hun zaak moeten sluiten. Dit heeft ook direct gevolgen voor de werkgelegenheid in de provincie. En dat alleen omdat men in ‘Den Haag’ alleen kijkt naar de Randstad en veel te weinig oog heeft voor de gevolgen in de grensstreek.

Ik heb vorige week bij L1 en BNR nieuwsradio een stevig statement afgegeven en hoop dat de politiek in Den Haag de handschoen snel oppakt. Het kan niet zo zijn dat een maatregel die de schatkist extra moet spekken tot faillissementen bij de kleine ondernemer, en verlies van banen, in de grensstreek leidt. Daarom roep ik Den Haag nogmaals op: “Draai deze onfortuinlijke maatregel terug en geef deze kleine ondernemers en hun werknemers een kans om te overleven!”

Voor meer informatie zie:

Provincie wil snelle oplossing voor problemen tankstations, Bert Kersten (L1, 31 jan 2014)

Gedeputeerde: Doemscenario accijnsverhoging niet overdreven (BNR, 31 jan 2014)

Grenspomp verliest kwart diesel- en LPG-afzet door accijnsverhoging (BOVAG, 7 feb 2014)