Door op 9 maart 2017

PERSBERICHT: Neder… wiedewiedewiet

Aanstaande zaterdag 11 maart vanaf 12:00u voeren de PvdA Limburg en de Jonge Socialisten Limburg campagne in Maastricht om nu eindelijk eens de achterdeur van de coffeeshops te legaliseren. “We hopen duidelijk te maken dat het huidige softdrugsbeleid achterhaald is,” aldus Freek Kilsdonk, voorzitter van de Jonge Socialisten Limburg. “Het beleid moet gericht zijn op pragmatisme en daarom moet er ruimte komen voor goede en eerlijke telers die, zonder dat ze het risico lopen door justitie opgepakt te worden, te telen voor de binnenlandse verkoop”.

Tijdens de actie, die onder de noemer ‘Nederwiet’ zal plaatsvinden op het Vrijthof, wordt aan voorbijgangers ‘groene’ cake uitgedeeld, evenals actiemateriaal om de campagne kracht bij te zetten. Freek: “Mensen zijn het zat dat partijen zoals de VVD het echte probleem niet herkennen; juist door het schizofrene gedoogbeleid is er een schemerzone waarin criminelen kunnen opereren.” De afgelopen jaren is de sterkte van de werkzame stoffen in de wiet explosief toegenomen. “Iedereen in het werkveld – van coffeeshophouders tot mensen in de verslavingszorg – roept om regulering van de achterdeur. Het is tijd dat de politiek eens naar ze luistert,” zegt Freek. De PvdA Limburg en de Jonge Socialisten Limburg doen dat al; nu de andere partijen nog.

Maastricht heeft al lang last van softdrugsproblematiek. In 2012 probeerde toenmalig burgermeester Onno Hoes (VVD) buitenlanders uit coffeeshops te weren middels een ‘wietpas’, die later landelijk werd ingevoerd. Het systeem zorgde voor onnodige en onwenselijke overlast van dealers op straat.

Op 15 februari jl. organiseerden de Jonge Socialisten Limburg in Venlo al een debat over het drugsbeleid. Daar vertelden coffeeshophouders en experts in de verslavingszorg over de problemen die zij dagelijks tegenkomen door het gedoogbeleid, en deden ze een boekje open over de desastreuze gevolgen van de wietpas.

De PvdA Limburg en de Jonge Socialisten Limburg bagatelliseren roken van wiet niet; evenals het roken van sigaretten of het drinken van alcohol kan het schadelijk voor de gezondheid zijn: “Geniet, maar consumeer met mate”.