Nieuwsupdate Statenfractie, fijne kerstdagen en een gelukkig 2020!

16 december 2019

Het was een druk jaar voor PvdA, met verkiezingen voor Provinciale Staten en het Europees Parlement. Limburg kleurde bij die laatste verkiezingen dieprood en daar zijn wij heel erg trots op. Wij willen je bedanken voor je steun het afgelopen jaar en hopen je in het nieuwe jaar weer tegen te komen.

De fractie en het bestuur van PvdA Limburg wensen je fijne kerstdagen en een gelukkig 2020!

De afgelopen Statenvergadering had een volle agenda. Daarom deze nieuwsupdate! Ons nieuwe Statenlid Lianne Schuuring voerde het woord over het bomenplan van GS en cofinanciering voor het Kerkraadse project Center Court.

Eén miljoen extra bomen!

Afbeelding vanaf de grond omhoog van bomen. We kijken tegen de onderkant van een dichtbegroeid, groen bladerdak aan.

De PvdA steunt het plan van GS om in Limburg in de komende 2 periodes 1 miljoen extra bomen te planten. Meer bomen zorgen voor meer natuur, een mooier landschap en een gezondere lucht. Daarnaast slaan bomen CO2 op, vangen ze  fijnstof en stikstof op en voorkomen ze hittestress. En wie wil dat nou niet!

Niet alleen een goed plan van GS voor Limburg, maar ook een goed plan van onze Frans Timmermans voor heel   Europa. In zijn Green Deal staat namelijk dat er in Europa 2 miljard extra bomen bij moeten komen. Liggen we in Limburg alvast lekker op schema!

LEES MEER

Center Court socialer! 

Limburgers, en parkstedelingen in het bijzonder, zijn vaak minder gezond dan mensen op andere plekken in Nederland. Dit moet veranderen en de gemeente Kerkrade wil dit   onder andere doen via het IBA-project Center Court. Een plan om sport, kennis, zorg en samen te brengen op het voormalige Atriumterrein.

Voor de PvdA is het belangrijk dat voorzieningen dichtbij de mensen zijn die het nodig hebben en is daarom bereid de cofinanciering vanuit de Provincie te steunen. Maar investeren in stenen alleen is niet genoeg. Er moet genoeg geld zijn voor investeringen in sociale  programma’s. Het geld uit de regiodeal gaat naar  mensen en niet naar stenen.

LEES MEER

Aleida Berghorst betoogde waarom de PvdA voorstander is van een volledig onderzoek bij Maastricht Aachen Airport.

PvdA steunt volledig onderzoek MAA

Foto van een vrachtvliegtuig op luchthaven Maastricht Aachen Airport

De Provincie moet in het komende half jaar opnieuw 30 miljoen investeren in het vliegveld. Een lastig besluit.

De concessie is mislukt. Het vliegveld maakt een beetje winst, maar de overlast is ook enorm toegenomen en de Haagse nota over de toekomst van de  luchtvaart laat door de stikstofcrisis op zich wachten.

We zijn blij dat GS het besluit tot oktober uitstelt, zodat we de Luchtvaartnota mee kunnen nemen in de afweging. Maar een volledig MKBA wordt geweigerd.

Een gemiste kans. Het vliegveld heeft een goed besluit voor de lange termijn nodig. Dan moet je alle opties kunnen bespreken.

LEES MEER

Jasper Kuntzelaers maakte het beleidskader sport een stuk socialer en zorgde dat het culturele aanbod in Noord- en Midden-Limburg versterkt wordt.

Sport voor iedereen!

Sportende kinderen

In onze provincie kiezen we al jaren om extra te investeren in Sport. We doen dit om de gezondheid te bevorderen, verenigingen en evenementen te versterken en natuurlijk in de hoop dat er een nieuwe Limburgse topper als Lieke Martens, Tom Dumoulin of Max Verstappen wordt ontdekt.

Met een grote focus op sport die economisch moet renderen stelde het nieuwe beleidskader sport van gedeputeerde Van den Akker teleur.

Op initiatief van de PvdA kwam een amendement tot stand dat de focus legt op investeren in sport om de gezondheid en het welzijn van mensen te verbeteren. Met bijzondere aandacht voor kinderen, ouderen en mensen met een handicap.

LEES MEER

Cultuur 

foto van maastricht

Limburg is een provincie die zich zeer bewust is van zijn eigen cultuur. Provinciale Staten kiest voor flinke investeringen, voor diversiteit, voor cultuur voor mensen met een smalle beurs, voor muziekonderwijs op basisscholen, voor Limburgse film, toneel, popcultuur én, op initiatief van de PvdA, voor het versterken van de zwakkere infrastructuur in Noord- en Midden-Limburg. Ons voorstel kon rekenen op unanieme steun in Provinciale Staten.

LEES MEER

Vera Tax is druk met onderhandelen over eerlijke arbeidsomstandigheden voor Europese truckers.

Onderhandelen met idealen

beeld van wapperende Europese vlaggen

Wie kent de beelden niet in Limburg, geparkeerde vrachtwagens, meestal uit Oost-Europa, die wachten tot ze weer verder mogen rijden? De concurrentie vanuit andere delen van de EU is enorm voor de Nederlandse chauffeurs. Vaak krijgen Roemeense, Bulgaarse of Poolse chauffeurs veel minder betaalt dan hun Nederlandse collega’s, blijven ze weken van huis en slapen ze weken aan een stuk in hun cabines.

Dat gaat nu (deels) veranderen, mede dankzij de inzet van onze Limburgse Europarlementariër Vera Tax.

LEES MEER