6 december 2014

Lijsttrekkers Brabant en Limburg op bezoek

Op 18 maart 2015 zijn de Provinciale Statenverkiezingen. Onlangs hebben wij onze Brabantse lijsttrekker Stijn Smeulders en onze Limburgse lijsttrekker Eric Geurts uitgenodigd om kennis met elkaar en met Venlo te maken. Vooral als logistieke hotspot kruisen de Brabantse en Limburgse wegen elkaar immers veel en vaak in Venlo. Denk aan het goederenvervoer over het spoor vanuit de Rotterdamse havens, aan de snelweg A67 en aan de binnenvaart via de Maas. Maar ook op het vlak van onderwijs (Brainport) en agrifood (Greenport) zijn er gedeelde belangen. Vandaag waren Stijn en Eric in Venlo.

groot gebouw

Fractievoorzitter Hay Janssen, raadslid Erik Manders en afdelingsvoorzitter Hans Liebregts hebben de gasten welkom geheten in ons PvdA-Huis alwaar we gestart zijn met een lunch en kennismakingsgesprek. Hierna hebben we een aantal plekken in Nederland en Duitsland bezocht. We zijn gestart bij de Innovatoren bij Greenpark.

Eric

Stijn Smeulders (PvdA Brabant) en Eric Geurts (PvdA Limburg) bij de Innovatoren.

uitzicht

Bovenin de Innovatoren hebben de lijsttrekkers uitleg gekregen over de kansen op het voormalige Floriade-terrein (Greenpark) en in Greenport Venlo als geheel, voor bedrijven en kennisinstellingen, zoals de ontwikkeling van de Greenport Campus samen met HAS Limburg en Universiteit Maastricht. Zij zullen er samen met o.a. Philips Lightning een onderzoekslaboratorium starten.

fabriek

Daarna bezochten we de Barge-terminal. Deze containerhaven aan de Maas werd in 2010 geopend en is een groot succes. Het gaat zelfs zo goed dat de haven nu alweer uitgebreid moet worden. De Venlose gemeenteraad nam daar onlangs ook een positief besluit over.

Ook hebben we plekken bekeken in de Duitse buurgemeente Nettetal, zoals het grensoverschrijdende bedrijventerrein VeNeTe in Kaldenkirchen. We sloten de dag af met een bezoek aan het bedrijf Cabooter Railcargo. Een Venloos bedrijf dat samen met de overheden de nieuwe Rail-terminal op bedrijventerrein Trade Port Noord gaat ontwikkelen.

(Tekst en foto’s Erik Manders)