Door op 23 november 2016

Kamervragen Tihange

Naar aanleiding van de berichtgeving over de Belgische toezichthouder FANC, die klaagt over laksheid bij het energiebedrijf Engie Elektrabel, de eigenaar van de kerncentrales in Doel en Tihange, hebben Kamerlid Manon Fokke samen met haar collega Jan Vos vragen gesteld aan de minister van Infrastructuur en Milieu over de veiligheidsrisico’s van de kerncentrales in België.

 

Vragen van de leden Jan Vos en Fokke (beiden PvdA) aan de minister van Infrastructuur en Milieu over veiligheidsrisico’s van de Belgische kerncentrales

1.      Bent u op de hoogte van de berichtgeving over de Belgische toezichthouder FANC, die klaagt over laksheid bij het energiebedrijf Engie Elektrabel, de eigenaar van de kerncentrales in Doel en Tihange? 1
2.      Deelt u de bezorgdheid over de veiligheidsrisico’s van de Belgische kerncentrales in Tihange en Doel, ook gezien de ligging bij de Nederlandse grens?
3.      Hoe heeft u invulling gegeven aan de aangenomen motie-Fokke/Jan Vos, die de regering oproept om, samen met Duitsland en Luxemburg, België officieel te verzoeken de kerncentrales in Tihange en Doel te sluiten?
4.      Klopt het dat u heeft gezegd dat u een dergelijke oproep zou kunnen steunen, als blijkt dat de kerncentrales in Belgie echt onveilig zijn? 2
5.      Kunt u deze oproep nu dus gaan steunen, nu zelfs de Belgische toezichthouder FANC vindt dat Engie Elektrabel laksheid ten aanzien van de nucleaire veiligheid koppelt aan een “enorme schaamteloosheid”?
6.      Klopt het dat afgesproken is, dat de ANVS en de FANC samen wederzijdse inspecties gaan uitvoeren? Kunt u toelichten wat hier van terecht is gekomen?
7.      Indien deze inspecties daadwerkelijk hebben plaatsgevonden, waarom hebben zij deze veiligheidsrisico’s niet eerder waargenomen?

1        FD, “toezichthouder kerncentrales België klaagt over laksheid Engie Electrabel”, 21 november 2016
2        https://wisenederland.nl/motie-roep-belgi%C3%AB-op-haar-kerncentrales-te-sluiten, 1 juni 2016