Hulde aan de Helden: Somaya EL Attal, Medewerker kinderdagverblijf

22 april 2020

Terwijl het Coronavirus een verlammend effect heeft op onze samenleving, werken mensen in cruciale beroepen keihard door. Soms met gevaar voor de eigen gezondheid! Deze, vaak onzichtbare, helden verdienen onze aandacht, waardering en dank. Nu nog meer dan ooit!

We spreken met Somaya El Attal. Somaya is secretaris van de Jonge Socialisten Limburg, lid van de PvdA en werkt bij een kinderopvang in Limbricht.

Hoe gaat het met jou en hoe is het op je werk?

“Met mij gaat alles goed. Ik ben gezond en gelukkig geldt hetzelfde voor mijn familie en vrienden. Ik hoop natuurlijk dat deze crisis snel voorbij is en dat iedereen weer veilig is. Op mijn werk was het in het begin van de crisis wel spannend, we wisten niet hoe en wat er zou gebeuren. 

Toen bleek dat er alleen nog kinderen van ouders met vitale beroepen mochten komen maakte ik me wel zorgen over of we nog voldoende werk hadden voor iedereen in het team. Maar gelukkig kunnen we gewoon blijven werken.”

“Ik mis de kindjes die normaal iedere week komen.”

Wat merk je op je werk van de Coronacrisis?

 “We merken er wel veel van. Zo zijn er nu veel minder kinderen op de opvang omdat mensen die geen vitaal beroep hebben hun kinderen niet meer mogen brengen. Ik mis de kindjes die normaal iedere week komen en nu een paar maanden niet.

Voor de kinderen die normaal komen en nu niet hebben we mandjes gemaakt met knutselspulletjes zodat ze thuis kunnen doen wat wij normaal op de opvang met ze doen. Zo proberen we toch ook wat voor die kinderen en hun ouders te doen.  

Ook hebben we gezien de situatie strenge maatregelen. Als een kind een temperatuur boven de 38 graden heeft moet het naar huis. We hielden alles altijd al goed schoon vanwege de hygiëne maar nu wordt alles extra grondig gedesinfecteerd.”

Wat vind je ervan dat je baan nu aangemerkt wordt als essentieel?

Ze moet lachen: “ik vond mijn baan altijd al essentieel. Als er geen goede opvang voor kinderen was konden heel veel ouders niet werken. 

Wat vooral anders is is dat nu het belang van de kinderopvang echt wordt ingezien. Nu is het natuurlijk ook extra belangrijk in deze tijd omdat de opvang van kinderen nodig is zodat mensen in bijvoorbeeld de zorg gewoon hun werk kunnen blijven doen. 

Ouders tonen veel respect voor wat wij doen en je hoort er veel over dat voelt wel goed ondanks dat ik gewoon mijn werk doe. Hetzelfde geldt voor al die andere beroepen waar je normaal niet veel over hoort maar die nu eindelijk de waardering krijgen die ze verdienen. Ik hoop dat dit niet meteen vergeten wordt als de crisis over is.”

We bedanken Somaya voor het interview en uiteraard voor het belangrijke werk wat zij doet!