Door Aleida Berghorst op 5 februari 2017

Blog Aleida Berghorst: #Ploumen4Women

#Ploumen4Women

In mijn portefeuille Mobiliteit, Ruimte en Bestuur zitten genoeg provinciale onderwerpen om een blog over te schrijven. De N266 in Nederweert, de nieuwe OV concessie van Arriva, Tram Vlaanderen-Maastricht  of zelfs over het herindelingsdossier in Parkstad.

Stuk voor stuk onderwerpen waar ik u graag meer over vertel, maar vandaag even niet. Vandaag heb ik iets op mijn hart dat even belangrijker is.

Op 20 januari werd Trump geïnstalleerd als nieuwe President van de Verenigde Staten. Mijn keus was het niet, dat zal u niet verrassen. Maar, hij is democratisch verkozen en dus zullen we het ermee moeten doen.

Ik had goede hoop, dat de mensen rondom Trump, hem een beetje op het presidentiële pad zouden houden, maar die hoop is al binnen een week vervlogen. Onder het motto America First, heeft hij met één pennenstreek de financiële hulp aan organisaties die in arme landen zorgen voor seksuele voorlichting, voorlichting over HIV/AIDS preventie, kraamzorg, condooms en anticonceptie stopgezet, omdat die organisaties ook zorgen dat vrouwen een veilige abortus kunnen krijgen.

De leider van het vrije westen en een van de machtigste landen ter wereld lijkt zich ontpoppen tot keiharde bullebak, die geen oog heeft voor de gevolgen die zijn beslissingen in de rest van de wereld hebben en zich daar ook helemaal niet verantwoordelijk voor lijkt voelen.

Organisaties lopen door het besluit van Trump zo’n 600 miljoen dollar mis. Geld dat hard nodig is, want 225 miljoen meisjes en vrouwen die een zwangerschap willen voorkomen, kunnen dit nu niet, simpelweg omdat ze geen pil of condooms kunnen krijgen. Iedere dag sterven er 800 vrouwen en meisjes door complicaties tijdens een zwangerschap en iedere dag gaan nog eens 100 vrouwen dood als gevolg van een onveilige abortus! Volgens het Guttmacher Institute worden met de middelen ieder jaar 2 miljoen onveilige abortussen voorkomen en daarmee worden ieder jaar naar schatting 11.000 levens gered.

Met het dichtdraaien van de geldkraan, stop je de abortussen niet. Abortussen gaan gewoon door, alleen niet meer in een schone veilige omgeving, maar op de ouderwetse manier, met een kleerhanger of breinaald, in een achterafkamertje.

Je zou zelfs kunnen beargumenteren dat het dichtdraaien van de geldkraan juist gaat zorgen voor een onvermijdbare toename van het aantal abortussen. Organisaties hebben immers ook geen geld meer voor seksuele voorlichting en anticonceptie. Zonder die voorlichting en anticonceptie zal het aantal ongewenste zwangerschappen en daarmee ook het aantal (onveilige) abortussen en abortusdoden alleen maar toenemen.

Trots ben ik op onze eigen Maastrichtse Lilianne Ploumen, op dit moment Minister van Ontwikkelingssamenwerking en Handel, maar ook kandidaat-kamerlid voor de PvdA (nummer 10). Zij pikt niet dat onschuldige vrouwen het slachtoffer worden van de gure rechtse wind die op dit moment vanuit de VS over de wereld waait. Met haar wereldwijde inzamelingsactie SheDecides, durft zij tegen die rechtse wind in te fietsen.

En het mooie is, wij kunnen allemaal samen met Lilianne tegen die gure rechtse wind in fietsen, door te doneren via www.ploumen4women.com of rechtstreeks aan de Rutgers Foundation www.shedecides.eu.

Maar we kunnen ook voorkomen dat de gure rechtse wind in Nederland opsteekt, door op 15 maart te stemmen op een partij die, net als Lilianne, problemen ziet en met oplossingen komt.

Volgende keer meer over provinciale wegen en het OV. Voor nu, prettige zondag!

Aleida Berghorst

Aleida Berghorst

Woonplaats: Sittard Lid sinds: 2003 Waarom PvdA? Mijn interesse in de PvdA is gewekt toen ik 18 was, toen ik nog (net) op de middelbare school zat. Bert Koenders zat net in de Tweede Kamer en kwam bij ons op school een gastles verzorgen. Ik vond het razend interessant en toen ik ging studeren in Nijmegen besloot

Meer over Aleida Berghorst